Млади учители искат по 1500 лв. заплата. Преглед на печата

"24 часа"

Променят спешно закони заради Наглите на свобода

Cпeшни пpoмeни в Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, Haĸaзaтeлнoпpoцecyaлния ĸoдeĸc и Зaĸoнa зa изпълнeниe нa нaĸaзaниятa щe пpeдлoжи пpaвитeлcтвoтo. Toвa oбяви пpaвocъднaтa миниcтъpĸa Цeцĸa Цaчeвa.

Πpoмeнитe ca peaĸция нa пpeдcpoчнoтo ocвoбoждaвaнe нa двaмa oт бaндaтa зa oтвличaниe Haглитe oт зaтвopa, ĸoeтo бe пocтaнoвeнo oт Coфийcĸия гpaдcĸи cъд. Ивaйлo Eвтимoв-Йoжи и Любoмиp Димитpoв-Гpeбeцa дa излязaт нa cвoбoдa пpeдcpoчнo, e peшил cъдът. Toвa бe paзĸpитo oт "24 чaca" в нaчaлoтo нa ceдмицaтa. B мoмeнтa тeчe oбжaлвaнe oт cтpaнa нa пpoĸypaтypaтa и ce чaĸa пpoизнacянe нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд.

"Труд"

МВР загробило топкамера за джигити

МВР е отказало да плати на британска фирма за поддръжка на единствената у нас система за засичане на средна скорост. Затова вече седми месец не работят камерите при тунела на магистрала "Люлин", научи "Труд".

Системата е от две двойки камери и сървър, монтиран на петия етаж в сградата на Дирекция на полицията в столичния квартал "Младост". Купена е за 240 000 лева и е пусната експериментално през 2014 г. Започва да снима и през 2016 г. достига максимален капацитет от 30 000 заснети нарушения. Общо до злополучното є спиране през декември м.г. са засечени над 60 000 джигити. В "Пътна полиция" била създадена специална група, която да обработва снимките и да праща електронни фишове.

"Стандарт"

Млади учители искат по 1500 лв. заплата

Привличането на млади учители в българското училище, които сега са под 5%, може да се случи с добра мотивировка и с работни заплати, кореспондиращи с тяхното очакване, смятат експерти. По статистика на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лева, се посочва в позиция от синдиката, цитирана от БНТ. В нея пише още, че привлечените млади хора в училище трябва да имат перспективи за тяхното кариерно израстване.

"Монитор"

Затворници ни жилят с дела за над милион

Дела на затворници за над милион годишно жилят държавната хазна за процеси на първа инстанция. Разходите обаче със сигурност са двойно повече, защото тази сума не включва харчовете по обжалването на решенията на магистратите на втора инстанция. Това става ясно от справка на административните съдилища у нас, които гледат процеси по жалби на пандизчии, изготвена по искане на "Монитор".

"Сега"

ГЕРБ са постлали свободата пред "Наглите" с поправка в НК

Мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент е помогнало на двама осъдени за отвличания от бандата "Наглите" да успеят да поискат и получат разрешения от съда да излязат предсрочно с мотив, че се били превъзпитали. Скандалните поправки в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент с изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията.

"Дума"

Българите в Украйна се вдигнаха на бунт

Над 300 представители на бесарабските българи се вдигнаха на протест пред сградата на Белгород-Днестровския градски съвет, съобщи UAinfo. Българите протестираха срещу действията на украинските националисти. Те обвиниха президента Порошенко, че не просто не спира вандалстващите украински радикали, но дори ги поощрява, използвайки ги срещу националните малцинства. "Порошенко, не пипай българите", пишеше на плакатите на протестиращите, които развяваха трибагреници. Те настояха за оставката на украинския президент, който не спазва конституцията на страната.

"Капитал дейли"

Столична община ще купи 120 газови автобуса за 74 млн. лв.

Общинското дружество "Столичен автотранспорт" обяви обществена поръчка за доставка на 120 нови газови автобуси. Търгът е част от голямата подмяна на автопарка на Столичната община. Още през март 2016 г. Столичният общински съвет (СОС) е дал разрешение за пускането на търга, като финансирането да е лизингово и от собствени средства, като срокът на договора за лизинг ще е осем години или 96 месеца.

Купуването на газови автобуси би могло да се счита за малък напредък в политиките на Столичната община срещу мръсния въздух, като това гориво е по-щадящо от дизеловите алтернативи.

До края на юни се очаква и търга за доставка на 20 електробуса, пише "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    На
    наблюдател
    7 -5
    08:15, 1 юни 2017
    Абсолютно несправедливо е за двойно увеличение на учителските зааплати. Уважаеми учители никой не подценява професията Ви но на общия хал има много по привилигеровани професии.
    добре е иизвестно на обществото по колко часа работите на ден.т.е. в училище и останалото в къщи се "Готвите" .Извеестно е как с частни уроци на разменни начала с ваши колеги от други училища.фоормално протичат часове пишат се завишени оценки от редз събражения и т.н.
    Има и много съвестни и стриктни учители но са много много малко в сравнение с останалите. Хайдее по скромно.нали сте учители
    • 11
      112233
      1 0
      12:48, 1 юни 2017
      абсолютно си прав. всички знаем какъв ни е общия хал. вярно е, че заплатите в БГ са много ниски и за нищо не стигат, но за да искаш такова увеличение си мисля че трябва да има и някаква база с постигнати резултати... а то какво??? децата не могат да четат и пишат, а учителите искат по-високо заплащане...
  • 2
    Ас
    ася
    8 -2
    09:22, 1 юни 2017
    Интересно, защо се коментира само с колко ще се увеличат учителските заплати?Защо младите учители не коментират материалната база в училище,защо никой не казва,че иска децата да учат в обзаведени и красиви класни стаи,защо никой не променя начина си на преподаване,защо се възхищаваме на училищата в другите страни,но си караме пак със старите методи?Лъжете се ,ако смятате,че с по-високите заплати ще дойде и по-доброто преподаване!
  • 3
    64
    642178
    1 -1
    12:40, 1 юни 2017
    Учителските заплати трябва да бъдат повишени, както и да влязат млади хора в професията. Не ги противопоставяте на други важни професии защото това не е коректно. Най-важни са живота и здравето, но виждате какво е положението в здравеопазването. Лекарите се превърнаха в търговци и все искат, и искат пари, а няма откъде. Това си е изнудване. Учителите са винаги последни в заплащането. И малко да им повишат заплатите, медиите го тръбят до скъсване. В другите сфери си ги повишават мълчешком и това е, както нечестно, така и несправедливо. Ако учителите получаваха нормални заплати, нямаше след пенсионирането да ги познават по старите палта. Редно е да се повишат заплатите и на пенсионираните учители, защото е обидно да си работил цял живот за бъдещето на всички деца, а да живееш без да можеш да си плащаш сметките за топло, храна и лекарства. Да не говорим пък за това, че не можеш да си позволиш нито театър, нито концерт, нито опера, нито нова книга....нито екскурзия или почивка някаква...Нищо, което те прави човек. Пропаст...след цял живот мисионерска дейност. Пенсиите са отчайващо ниски. Просто унизителни. Зная, че така е с повечето пенсионери, а някои от тях са с 40 години стаж. Некоректно беше това повишение на пенсиите. Трябваше да се даде процент на всички, а не да се залъгват хората и да им се говори, че няма. Има, има. Като се вземе откраднатото и се даде на заслужаващите достойни старини, както и на младите, за да не бягат само в чужбина. Управляващите знаят, че възрастният човек няма какво да направи срещу това бездушие. Затова са така безразлични към съдбата на хората. Дава се там, където не трябва, а има и много спекула. 30 години никой не намали поне корупцията само безкрайни словоизлияния за нея. На обещания и заклинания сме се наслушали. Време е да се помисли за нормалните хора в тази страна, за да се върне вярата, че като се трудиш, ще получиш заслуженото, както е в Европа, накъдето бягат младите хора. Всички знаем истината каква е, но полза никаква от това. Време е за истинска промяна. Търпеливите българи я чакат много дълго, но им се отговаря с неистини и безкрайни обещания. Не може така.
Последни новини