Ученици на Златка Гарова се завърнаха с призово класиране от международно изложение

На трето място беше класиран екипът Аделина Аврамова и Миглена Ковачева на Международното изложение на ученически проекти по природни науки в Истанбул. Десетокласничките на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ са ученички на Златка Гарова. Те представиха темата „Синтезиран на цинков нанотор и влиянието му върху растителната култура царевица“, която е част от извънучилищната програма за наночастиците. Консултант на проекта е доц. Йорданка Димова от Пловдивския университет.

Международното изложение е 26-то поред. От 7 години Гарова и нейни възпитаници неизменно успяват да се класират между най-добрите. Тази година са разгледани 500 проекта, от тях 80 са допуснати до изложението, като само 20 са чуждестранни.

За втора година журито класира и гостуващи разработки и за втора поредна година първомасйките ученици печелят награда.

Регламентът на състезанието изисква в продължение на 4 дни 6-членно жури да наблюдава презентацията на участниците, да разговаря с тях, да задава въпроси, да обсъжда и да оценява както видяното, така и познанията на участниците. Разбира се, всички комуникират на английски език. Аделина и Милена впечатлиха журито си с познанията си по химия и нанотехнологии. С помощта на „Растер – Павлов“ те предоставиха специално изработени дипляна, брошура и табло. На техния щанд имаше и експериментално засадена царевица. Като допълнение към това, отреденото на първомайската група място беше озвучено с музиката на оркестър „Дионис“.

Освен със знанията си, момичета впечатлиха и с представянето си на Вечерта на националната култура. Облечени в народни носии, Ади и Меги в рамките на 7 минути презентираха забележителностите на България с помощта на технологичен продукт, изработен от Асен Русев и Адам Хасан и озвучен от Атанаска Тенева. Представиха и българската кухня с телешка луканка, сирене, кашкавал и лютеница, която беше оценена високо от присъстващите.

Пътуването на учениците беше поето от Община Първомай и от училищния бюджет, а разходите по престоя бяха за сметка на домакините.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аб
    АБВ
    0 0
    21:11, 29 май 2017
    Всичкото хубаво ,разбрахме че децата са умни и Гарова е амбициозен човек ,но не разбах аджеба къде е това международно изложение - в България, някъде по чужбината или на Луната?
Последни новини