26 °C

Ученици на Златка Гарова се завърнаха с призово класиране от международно изложение

На трето място беше класиран екипът Аделина Аврамова и Миглена Ковачева на Международното изложение на ученически проекти по природни науки в Истанбул. Десетокласничките на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ са ученички на Златка Гарова. Те представиха темата „Синтезиран на цинков нанотор и влиянието му върху растителната култура царевица“, която е част от извънучилищната програма за наночастиците. Консултант на проекта е доц. Йорданка Димова от Пловдивския университет.

Международното изложение е 26-то поред. От 7 години Гарова и нейни възпитаници неизменно успяват да се класират между най-добрите. Тази година са разгледани 500 проекта, от тях 80 са допуснати до изложението, като само 20 са чуждестранни.

За втора година журито класира и гостуващи разработки и за втора поредна година първомасйките ученици печелят награда.

Регламентът на състезанието изисква в продължение на 4 дни 6-членно жури да наблюдава презентацията на участниците, да разговаря с тях, да задава въпроси, да обсъжда и да оценява както видяното, така и познанията на участниците. Разбира се, всички комуникират на английски език. Аделина и Милена впечатлиха журито си с познанията си по химия и нанотехнологии. С помощта на „Растер – Павлов“ те предоставиха специално изработени дипляна, брошура и табло. На техния щанд имаше и експериментално засадена царевица. Като допълнение към това, отреденото на първомайската група място беше озвучено с музиката на оркестър „Дионис“.

Освен със знанията си, момичета впечатлиха и с представянето си на Вечерта на националната култура. Облечени в народни носии, Ади и Меги в рамките на 7 минути презентираха забележителностите на България с помощта на технологичен продукт, изработен от Асен Русев и Адам Хасан и озвучен от Атанаска Тенева. Представиха и българската кухня с телешка луканка, сирене, кашкавал и лютеница, която беше оценена високо от присъстващите.

Пътуването на учениците беше поето от Община Първомай и от училищния бюджет, а разходите по престоя бяха за сметка на домакините.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Аб
  АБВ
  0 0
  21:11, 29 май 2017
  Всичкото хубаво ,разбрахме че децата са умни и Гарова е амбициозен човек ,но не разбах аджеба къде е това международно изложение - в България, някъде по чужбината или на Луната?

Хороскоп за 25.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
25 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес е възможно да имате леки неприятности на работното място, които лесно можете да пренебрегнете с присъщото си спокойствие и положително настроение. Обърнете повече внимание на семейството си, което е вашата опора.
25 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Бъдете добронамерени и не търсете реванш от човек, отнесъл се пренебрежително към вас. Споделете от времето си с любимия ви човек. Настроението ви ще се подобри и ще се заредите позитивно. Явяващите се на изпити ще отбележат успехи, което ще ги накара да се почувстват доволни от себе си.
25 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
На работното място ще се отличавате с високата си компетентност и това ще ви издигне в йерархията. Притесненията ви, свързани с присъствието или отсъствието на определена тема в днешните преговори ще ви мобилизират да сте подготвени за всякаква развръзка, и с това ще спечелите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите по приключване на конкретни задачи и в тази връзка ще проявите по-голяма активност в работата си. Делово сътрудничество ще се задълбочи и превърне в ново приятелство. Каквото и настроение да ви носи това, не пренебрегвайте други хора, на които дължите много. Целите се в десятката, но има още какво да свършите.
25 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С рисковани действия се опитвате да постигнете нещо, което ви се изплъзва по друг начин. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги пренебрегвайте. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Помислете за всичко, с което се ангажирате днес, за да си спестите главоболия и време. Безспорно ще се натоварите допълнително, но бързо ще свършите и ще останете доволни от постигнатото. Новото идва и ще промени нещата, които сами не сте осъзнали за грешни. Подгответе се.
25 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
25 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес са възможни конфликти с околните, така че овладейте агресивното си настроение и проявете повече търпение. Здравето няма да ви създава проблеми, и ще бъде добре, ако не приемате всяко неразположение за признак на болест. Съветите ви ще бъдат много полезни за ваш близък. Не го разочаровайте.
25 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
25 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще бъдете много заети както със служебни така и с лични дела, от които ще възникнат усложнения. Налага се да правите компромиси. Бъдете умерени в харченето, но вечерта може да си позволите по-комфортна обстановка.
25 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Амбицирани сте да покажете възможностите си на хората около вас. С лекота ще постигнете споразумение, от което впоследствие ще черпите дивиденти. Обърнете повече внимание на взаимоотношенията си в семейството и с приятелите си. Чувствате неудовлетворение от нечие поведение и това ви създава напрежение.
25 сеп 2020
Последни новини