7 °C

Ученици на Златка Гарова се завърнаха с призово класиране от международно изложение

На трето място беше класиран екипът Аделина Аврамова и Миглена Ковачева на Международното изложение на ученически проекти по природни науки в Истанбул. Десетокласничките на СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ са ученички на Златка Гарова. Те представиха темата „Синтезиран на цинков нанотор и влиянието му върху растителната култура царевица“, която е част от извънучилищната програма за наночастиците. Консултант на проекта е доц. Йорданка Димова от Пловдивския университет.

Международното изложение е 26-то поред. От 7 години Гарова и нейни възпитаници неизменно успяват да се класират между най-добрите. Тази година са разгледани 500 проекта, от тях 80 са допуснати до изложението, като само 20 са чуждестранни.

За втора година журито класира и гостуващи разработки и за втора поредна година първомасйките ученици печелят награда.

Регламентът на състезанието изисква в продължение на 4 дни 6-членно жури да наблюдава презентацията на участниците, да разговаря с тях, да задава въпроси, да обсъжда и да оценява както видяното, така и познанията на участниците. Разбира се, всички комуникират на английски език. Аделина и Милена впечатлиха журито си с познанията си по химия и нанотехнологии. С помощта на „Растер – Павлов“ те предоставиха специално изработени дипляна, брошура и табло. На техния щанд имаше и експериментално засадена царевица. Като допълнение към това, отреденото на първомайската група място беше озвучено с музиката на оркестър „Дионис“.

Освен със знанията си, момичета впечатлиха и с представянето си на Вечерта на националната култура. Облечени в народни носии, Ади и Меги в рамките на 7 минути презентираха забележителностите на България с помощта на технологичен продукт, изработен от Асен Русев и Адам Хасан и озвучен от Атанаска Тенева. Представиха и българската кухня с телешка луканка, сирене, кашкавал и лютеница, която беше оценена високо от присъстващите.

Пътуването на учениците беше поето от Община Първомай и от училищния бюджет, а разходите по престоя бяха за сметка на домакините.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Аб
  АБВ
  0 0
  21:11, 29 май 2017
  Всичкото хубаво ,разбрахме че децата са умни и Гарова е амбициозен човек ,но не разбах аджеба къде е това международно изложение - в България, някъде по чужбината или на Луната?

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021

Случаен виц

Последни новини