Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България, сочи анкета сред 515 млади лекари, извършена през май.

Допитването е направено с подкрепата на здравна платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност, съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС).

Местата за специализация са недостатъчни според 86 на сто от запитаните.

Младите лекари посочват, че предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.

Над 67 на сто от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за следдипломните обучения, а 20.8 на сто заявяват, че искат болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на специализацията.

Друг проблем на младите лекари е липсата на места за специализация и леснодостъпна информация за актуални конкурси и приеми на бъдещи специалисти.

Според тях местата за специализация са недостатъчни. Освен това Сега за да специализират трябва сами да търсят място за лекар специализант в болница, а това зависи от финансовото състояние на здравното заведение. В чужбина е уредено така, че всички лекари, които завършват там, имат веднага възможност да специализират, като на тях им се предлага, а не търсят сами, както у нас.

Затова и данните за медиците ни, които отиват на работа в страната са стряскащи.

Всяка година около 500 специалиста напускат държавата ни, за да намерят по-добри условия на труд, посочват от Българския лекарски съюз.

Според съсловната организация основна причина за миграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.

10 000 лева е месечната заплатата, която български лекар със специалност може да получи в Германия или във Великобритания. А търсенето на наши медици с добри познания по съответния език е много голямо, сочат данни от медицинско кариерно изложение.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Стар медик
    1 0
    15:04, 23 май 2017
    Бягайте от тук , дявол да ви вземе ,бягайте , докато не са ви разубедили (излъгали ) !
Последни новини