РЗИ обеща общината два пъти в месеца да получава информация за водата

Изображение 1 от 2

    Кметът на община Първомай Ангел Папазов взе участие в работна среща по проблемите            свързани с констатираните завишени нива на естествен уран във водата в тръбните кладенци на територията на град Първомай и околните населени места, свикана от областният управител Здравко Димитров.

    На съвещанието присъстваха още представители на РЗИ Пловдив, ВиК Пловдив, „Напоителни системи“, Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Пловдив, РИОСВ – Пловдив, ОДБХ- Пловдив, СРС „Подкрепа“ и окръжният прокурор на Област Пловдив Румен Попов.

    Представителите на институциите обсъдиха проблема, набелязаха мерки за отстраняването му, както и стратегически мероприятия за подобряване качеството на питейната вода в региона.

    На съвещанието стана ясно, че няма повод за притеснение на населеното във връзка с констатираните завишени нива на естествен уран в някой от водоизточниците в гр. Първомай и с. Караджалово, защото те своевременно са затворени и вода от тях не постъпва във водопроводната мрежа. Окончателните резултати от пробите във водоизточниците са били готви на 12 април, а ВиК е спряло подаването на вода за населението от тези кладенци още на следващия ден – 13 април. „Поради тази причина за забавяне или укриване на информация е неуместно да се говори“, заяви директорът на ВиК Пловдив Спартак Николов. Представителите на РЗИ съобщиха, че в гр. Първомай от 13 водоизточника е констатирано завишение на нормите в два, а в село Караджалово – при един, като завишението е 0.04 мг/л. при допустима норма от 0.03 мг/л. Водата от всички кладенци се събира н един общ колектор, който подава водоснабдява населението. На 13 април са взети проби и от чешмите в населените места. По първоначални данни от анализа на питейната вода, която достига до населението, няма данни за надвишаване на нормата от 0.03 мг/л. на естествен уран. Очаква се до един месец да излязат и окончателните резултати, защото в момента се провежда и паралелно ръчно изследване. На срещата стана ясно, че промяна в нормативната уредба, направена през 2015 година в съответствие с Европейска директива, намалява допустимата норма за  нивата на естествен уран в питейната вода от 0.06 мг/л. на 0.03 мг/л., но без да отчита естествения радиационен фон на страната.

    От ВиК заявиха, че за да се избегне възникване на проблем с водоснабдяването на град Първомай през летните месеци, ще се потърси алтернатива с експлоатация на нов водоизточник, чиито проучвателен сондаж е започнал още през 2011 година. Има и възможност да се използва и старата водоснабдителна мрежа или да се поставят филтри, намаляващи твърдостта на водата, което ще доведе и до ограничаване на възможността за повишаване нивата и на урана.  Към момента няма повод за притеснение относно водоснабдяването през летните месеци.

    Препоръката на областният управител Здравко Димитров бе, да се работи в посока на стратегическо решаване на проблема с питейната вода в Пловдив и региона, което може да се осъществи със стартирането на проекта за Каскада Въча. По този начин ще бъде захранван с чиста вода целият регион, а вторият етап ще стигне и до гр. Хасково. „Това е много важен стратегически проблем, който вече трябва да бъде изваден на дневен ред. По този начин ще отпадне нуждата от сондажните кладенци и ще се изключи опасността от завишени нива на уран и тежки метали във питейната вода, защото качеството на водата в язовир Въча е много добро“, заяви областният управител.

    На срещата беше поставен и въпросът за повишаване на информираността на населението чрез институциите, за да не се допуска провокативно ескалиране на напрежението.

    Увериха ни, че вредно лъчение на територията на общината няма, но не са изнасяни цифри – сподели след срещата кмета Ангел Папазов – като една от най-важните мерки, набелязани на срещата той посочи обещанието на РЗИ два пъти в месеца в общината да бъде изпращан бюлетин за чистотата на водите.  

    Междувременно резултатите, публикувани от МЗ вчера днес вече са пристигнали с официално писмо в общината. Папазов поясни, че тези резултати са станали бързо, защото пробите са правени от РЗИ и са на питейната вода. Почти месец е нужен на Басейнова дирекция, за да каже дали подпочвените води и в кладенците имат нови нива на уран..

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      12
      123
      3 -2
      16:23, 21 апр 2017
      Да се върнат старите норми от 0.06 мг/л и готово. Няма замърсяване.
      • Ле
        лесно
        4 0
        17:05, 21 апр 2017
        болните да кажат какво мислят
    • 2
      34
      345
      7 0
      17:58, 21 апр 2017
      А какво е състоянието на шахтите в кв. Дебър, където е добиван урана чрез сярна киселина? Капсоловани ли са? Обезопасени ли са? Правени ли са радиационни замервания? Масово хората боледуват от рак. Няма ли връзка с тази радиация?
    • 3
      Га
      газиран
      5 0
      00:35, 22 апр 2017
      Аз не мога да разбера как някои уж минаващи за умни хора в първомайското общество, могат да предположат, че управляващите 30 и повече години са прикривали вредностите и сега изведнъж ще започнат да казват истината.
    • 4
      68
      681
      8 0
      09:51, 22 апр 2017
      Всичко до тук добре-откри се някакво количество уран във водата на района,но някой досега за тези години, откакто добивното предприятие е закрито, направи ли нещо за обезопасяване и неутрализиране на сондите,които са в землището на общината?Колко години руините му стърчат като изкопани скелети на динозаври и никой не прави нищо по проблема.Тези дни по медиите се явяваха разни местни профани,които хъкаха и мъкаха неподготвени по темата и постоянно повтаряха, ами тя държавата ,ами трябва държавата да еди какво си!А бе, господа управляващи,ами държавата сте вие тук, бе!Кой ви избра -НАРОДЪТ!За кого работите-би трябвало за НЕГО!Според мен след като си на даден ДЪРЖАВЕН пост първо трябва да знаеш какъв е ресорът му,кои са дейностите, които трябва да работиш и да се запознаеш с тях,а не само да се мисириш по дадени сбирки,събрания,участия ,конференции и да бъдеш само фон.
    • 5
      11
      1185
      0 0
      17:39, 23 апр 2017
      Никак не е сигурно, че скелетите няма да възкръснат!
    Последни новини