20 °C

Ученички спечелиха призови места на престижно състезание за бъдещи икономисти

Даниела Андонова, ученичка от 11 клас в ПГСС, е част от екипа- победител на финала на II Национално състезание за икономисти на английски език. Нейната съученичка Христина Йорданова е трета. Между допуснатите до финал 18 ученици от икономически специалности в България беше и Елена Киркова.

Състезанието се организира от Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, в партньорство с Американския университет и РУО – Благоевград. То има за цел учениците да прилагат знанията си по английски език, да овладяват икономическа терминология, мотивира ги да излагат и да аргументират идеите си на английски език, стимулира иновативността, креативността и екипната работа на учениците, насърчаване развитието на предприемаческа култура и предприемаческо поведение и др.

Регламентът на състезанието е сложен. То се провежда в 3 кръга. Първият е училищен -  тест, който  проверява знанията на учениците по английски език. При втория кръг бъдещите икономисти пишат есе. Тази година то е било на тема Предприемач или наемен работник. Есетата се оценяват от комисия и авторите на 18-те най-добри са финалистите в III кръг.

Третият кръг се провежда в Благоевград. Учениците чрез жребий се разпределят в 6 отбора по 3 човека, които не се познават по между си. Така освен знанията и креативността им се проверява и способността им да работят в екип. Теглят регион и в рамките на 5 час трябва да предложат бизнес идея за развитие в този регион. Ден по-късно  техния план трябва да бъде защитен на английски език пред жури, съставено от двама професори, преподаватели в АУ, учител по икономика в ПГИ и експерт по английски ези от РУО.

Така на екипа на Даниела Андонова се пада област Добрич. Тя и нейните колеги от ПГСС – Сандански и Велинград предлагат там да бъде направено Кафе на колела. Освен интересно, тяхното бизнес – предложение е и блестящо защитено. Така те печелят първо място.

Отборът на Христина Йорданова приема нейното предложение за Развитие на кинологията в Кърджали. Това включва хотел за домашни любимци, ветеринарна клиника, приют за улични кучета. Тя е била в екип с представител на домакините и на град Силистра.

За представянето си, финалистите получиха медали, сертификати и предметни награди.

Сертификат получи и Венета Кичукова – ръководител на трите финалистки от ПГСС „Васил Левски“. Тя сподели, че е много доволна от представянето и на трите момичета. „Изключително тежък регламент, с много взискателно жури, но това прави класирането ни още по-сладко. Доказахме, че миналогодишният ни успех не е случаен.“

На първото Национално състезание за икономисти на английски език, на трето място беше екип, в който също имаше ученик от Професионалната гимназия – тогавашният зрелостник Димчо Господинов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  Ученик
  1 0
  14:06, 11 апр 2017
  Поздравления за заслужения успех!!!

Още новини

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
16 юни 2021
Последни новини