19 °C

Ученички спечелиха призови места на престижно състезание за бъдещи икономисти

Даниела Андонова, ученичка от 11 клас в ПГСС, е част от екипа- победител на финала на II Национално състезание за икономисти на английски език. Нейната съученичка Христина Йорданова е трета. Между допуснатите до финал 18 ученици от икономически специалности в България беше и Елена Киркова.

Състезанието се организира от Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, в партньорство с Американския университет и РУО – Благоевград. То има за цел учениците да прилагат знанията си по английски език, да овладяват икономическа терминология, мотивира ги да излагат и да аргументират идеите си на английски език, стимулира иновативността, креативността и екипната работа на учениците, насърчаване развитието на предприемаческа култура и предприемаческо поведение и др.

Регламентът на състезанието е сложен. То се провежда в 3 кръга. Първият е училищен -  тест, който  проверява знанията на учениците по английски език. При втория кръг бъдещите икономисти пишат есе. Тази година то е било на тема Предприемач или наемен работник. Есетата се оценяват от комисия и авторите на 18-те най-добри са финалистите в III кръг.

Третият кръг се провежда в Благоевград. Учениците чрез жребий се разпределят в 6 отбора по 3 човека, които не се познават по между си. Така освен знанията и креативността им се проверява и способността им да работят в екип. Теглят регион и в рамките на 5 час трябва да предложат бизнес идея за развитие в този регион. Ден по-късно  техния план трябва да бъде защитен на английски език пред жури, съставено от двама професори, преподаватели в АУ, учител по икономика в ПГИ и експерт по английски ези от РУО.

Така на екипа на Даниела Андонова се пада област Добрич. Тя и нейните колеги от ПГСС – Сандански и Велинград предлагат там да бъде направено Кафе на колела. Освен интересно, тяхното бизнес – предложение е и блестящо защитено. Така те печелят първо място.

Отборът на Христина Йорданова приема нейното предложение за Развитие на кинологията в Кърджали. Това включва хотел за домашни любимци, ветеринарна клиника, приют за улични кучета. Тя е била в екип с представител на домакините и на град Силистра.

За представянето си, финалистите получиха медали, сертификати и предметни награди.

Сертификат получи и Венета Кичукова – ръководител на трите финалистки от ПГСС „Васил Левски“. Тя сподели, че е много доволна от представянето и на трите момичета. „Изключително тежък регламент, с много взискателно жури, но това прави класирането ни още по-сладко. Доказахме, че миналогодишният ни успех не е случаен.“

На първото Национално състезание за икономисти на английски език, на трето място беше екип, в който също имаше ученик от Професионалната гимназия – тогавашният зрелостник Димчо Господинов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  Ученик
  1 0
  14:06, 11 апр 2017
  Поздравления за заслужения успех!!!

Хороскоп за 23.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
23 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
23 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
23 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
23 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
23 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
23 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
23 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
23 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
23 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
23 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
23 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
23 сеп 2020
Последни новини