0 °C

Ученички спечелиха призови места на престижно състезание за бъдещи икономисти

Даниела Андонова, ученичка от 11 клас в ПГСС, е част от екипа- победител на финала на II Национално състезание за икономисти на английски език. Нейната съученичка Христина Йорданова е трета. Между допуснатите до финал 18 ученици от икономически специалности в България беше и Елена Киркова.

Състезанието се организира от Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, в партньорство с Американския университет и РУО – Благоевград. То има за цел учениците да прилагат знанията си по английски език, да овладяват икономическа терминология, мотивира ги да излагат и да аргументират идеите си на английски език, стимулира иновативността, креативността и екипната работа на учениците, насърчаване развитието на предприемаческа култура и предприемаческо поведение и др.

Регламентът на състезанието е сложен. То се провежда в 3 кръга. Първият е училищен -  тест, който  проверява знанията на учениците по английски език. При втория кръг бъдещите икономисти пишат есе. Тази година то е било на тема Предприемач или наемен работник. Есетата се оценяват от комисия и авторите на 18-те най-добри са финалистите в III кръг.

Третият кръг се провежда в Благоевград. Учениците чрез жребий се разпределят в 6 отбора по 3 човека, които не се познават по между си. Така освен знанията и креативността им се проверява и способността им да работят в екип. Теглят регион и в рамките на 5 час трябва да предложат бизнес идея за развитие в този регион. Ден по-късно  техния план трябва да бъде защитен на английски език пред жури, съставено от двама професори, преподаватели в АУ, учител по икономика в ПГИ и експерт по английски ези от РУО.

Така на екипа на Даниела Андонова се пада област Добрич. Тя и нейните колеги от ПГСС – Сандански и Велинград предлагат там да бъде направено Кафе на колела. Освен интересно, тяхното бизнес – предложение е и блестящо защитено. Така те печелят първо място.

Отборът на Христина Йорданова приема нейното предложение за Развитие на кинологията в Кърджали. Това включва хотел за домашни любимци, ветеринарна клиника, приют за улични кучета. Тя е била в екип с представител на домакините и на град Силистра.

За представянето си, финалистите получиха медали, сертификати и предметни награди.

Сертификат получи и Венета Кичукова – ръководител на трите финалистки от ПГСС „Васил Левски“. Тя сподели, че е много доволна от представянето и на трите момичета. „Изключително тежък регламент, с много взискателно жури, но това прави класирането ни още по-сладко. Доказахме, че миналогодишният ни успех не е случаен.“

На първото Национално състезание за икономисти на английски език, на трето място беше екип, в който също имаше ученик от Професионалната гимназия – тогавашният зрелостник Димчо Господинов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Уч
  Ученик
  1 0
  14:06, 11 апр 2017
  Поздравления за заслужения успех!!!

Хороскоп за 08.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
08 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
08 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
08 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
08 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
08 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
08 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
08 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
08 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
08 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
08 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
08 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
08 мар 2021
Последни новини