Ученички спечелиха призови места на престижно състезание за бъдещи икономисти

Даниела Андонова, ученичка от 11 клас в ПГСС, е част от екипа- победител на финала на II Национално състезание за икономисти на английски език. Нейната съученичка Христина Йорданова е трета. Между допуснатите до финал 18 ученици от икономически специалности в България беше и Елена Киркова.

Състезанието се организира от Професионалната гимназия по икономика в Благоевград, в партньорство с Американския университет и РУО – Благоевград. То има за цел учениците да прилагат знанията си по английски език, да овладяват икономическа терминология, мотивира ги да излагат и да аргументират идеите си на английски език, стимулира иновативността, креативността и екипната работа на учениците, насърчаване развитието на предприемаческа култура и предприемаческо поведение и др.

Регламентът на състезанието е сложен. То се провежда в 3 кръга. Първият е училищен -  тест, който  проверява знанията на учениците по английски език. При втория кръг бъдещите икономисти пишат есе. Тази година то е било на тема Предприемач или наемен работник. Есетата се оценяват от комисия и авторите на 18-те най-добри са финалистите в III кръг.

Третият кръг се провежда в Благоевград. Учениците чрез жребий се разпределят в 6 отбора по 3 човека, които не се познават по между си. Така освен знанията и креативността им се проверява и способността им да работят в екип. Теглят регион и в рамките на 5 час трябва да предложат бизнес идея за развитие в този регион. Ден по-късно  техния план трябва да бъде защитен на английски език пред жури, съставено от двама професори, преподаватели в АУ, учител по икономика в ПГИ и експерт по английски ези от РУО.

Така на екипа на Даниела Андонова се пада област Добрич. Тя и нейните колеги от ПГСС – Сандански и Велинград предлагат там да бъде направено Кафе на колела. Освен интересно, тяхното бизнес – предложение е и блестящо защитено. Така те печелят първо място.

Отборът на Христина Йорданова приема нейното предложение за Развитие на кинологията в Кърджали. Това включва хотел за домашни любимци, ветеринарна клиника, приют за улични кучета. Тя е била в екип с представител на домакините и на град Силистра.

За представянето си, финалистите получиха медали, сертификати и предметни награди.

Сертификат получи и Венета Кичукова – ръководител на трите финалистки от ПГСС „Васил Левски“. Тя сподели, че е много доволна от представянето и на трите момичета. „Изключително тежък регламент, с много взискателно жури, но това прави класирането ни още по-сладко. Доказахме, че миналогодишният ни успех не е случаен.“

На първото Национално състезание за икономисти на английски език, на трето място беше екип, в който също имаше ученик от Професионалната гимназия – тогавашният зрелостник Димчо Господинов.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Уч
    Ученик
    1 0
    14:06, 11 апр 2017
    Поздравления за заслужения успех!!!

Още новини

Последни новини