16 °C

Новото ограничение на моста над Марица предизвика протест на бизнеса и превозвачите

Изображение 1 от 3

  Новото ограничение на моста над Марица край Първомай предизвика недоволството на превозвачи и предприемачи, които поискаха среща със замстник кмета Николай Митков.

  Преди седмица Лабораторията на Агенция „Пътна инфраструктура“ извършила замервания на моста и е поставила ново ограничение – от 12 т на 5 т. Това ограничава движението на почти всички автомобили, без леките и някои бусове.

  Проблемът беше формулиран от превозвачите накратко в две думи „време и пари“. Заобикалянето, за да се стигне от Първомай до Градина през Поповица би нанесло щети на всеки един от предприемачите защото пътят на един курс се увеличава с около 80 км.

  В кабинета на заместник-кмета се събраха част от засегнатите и инж. Надежда Желязкова. Николай Митков обясни, че се е опитал да проведе разговор както с инж. Дончо Атанасов, който все още е в болнични и не е официално сменен на поста си управител на АПИ, така и с г-жа Захариева – член на борда на директорите, но така и връзка не е установена.

  Дошлите на срещата направиха и конкретно предложене – в най-скоро време пълно затваряне на моста и рехабилитацията му така че да отпаднат всякакви ограничени за движение. Те поискаха общинска администрация да отнесе проблема до компетентните органи, като дадоха срок от 1 месец на АПИ за отговор и заплашиха в противен случай да започнат действия за затваряне на важни пътни артерии в близост до Първомай.

  Проблемът с ограничението до 5 т и изобщо със състоянието на моста е не само наш – каза един от присъстващите – той е проблем на всички жители на общината и на съседните населени места. Това ограничение може да се окаже проблемно за пътуващите с автобус ученици и работници, например.

  Инж. Желязкова пое ангажимент да напише писма до АПИ, до Министерството на регионалното развитие, за да постави исканията на бизнеса и да потърси отговор на въпросите „Кога и как ще бъде направен ремонт на моста?“. Те от своя страна поеха ангажимент да направят подписка, която да бъде приложна към писмото.

  На срещата стана ясно, че намерението на АПИ да строи нов мост е на етап „възлагане“, но очевидно няма пари това да бъде направено.

  Към исканията си присъстващите допълниха и необходимостта час по-скоро да бъде построена и липсващата „вежда“ на пътния възел до село Плодовитово, за да не се налага на пътуващите от Първомай да ходят до Чирпан, за да се включат в АМ „Тракия“.

  Срещата завърши с надеждата, че в АПИ ще обърнат внимание на исканията и ще разберат, че ограничението на тонажа на преминаващите превозни средства на практика откъсва цял един активен район от останалата част от страната и с обещанието, че ако не се вземат мерки, фирми и граждани ще излязат на протест.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   :)
   :)
   19 -5
   10:53, 4 апр 2017
   Ама не е редно да минават от там камиони,които с товара тежат по 40 тона.Минават и по 2 пълни гондоли едновременно и имаш чувството,че моста ще се срути.Да си направят техен мост и да си минават по него,нали са големи чорбаджии.
   • !
    !
    7 -2
    11:30, 4 апр 2017
    Ти пък едно живееш на моста и знаеш какво е чувството ;) Просто трябва да се оправи целия мост не само за да минават камиони ами и всички граждани да се придвижват спокойно между Първомай и Градина.
   • Не
    неразбрал
    11 0
    12:40, 4 апр 2017
    Защо те да построят мост? Защото не плащат данъци?
  • 2
   Ке
   Кервана си върви....
   21 -2
   11:48, 4 апр 2017
   До сега като имаше ограниченние за моста 12 тона да не би някой да го спазваше? Тирове и други тежкотоварни камиони по 30-40 тона се движеха безпрепятствено. И 1 тон да сложат ограничение, пак ще си преминават. Никой не следи дали се спазва ограничението. Кервана си върви, кучето си лае!
  • 3
   !!
   !!!
   15 -2
   12:53, 4 апр 2017
   Колко са глобите написани на нарушителите,нали патрулката стои там почти всеки ден?
  • 4
   ??
   ????
   15 -1
   13:23, 4 апр 2017
   и какво от това, че е имало среща със зам. кмета, то и със кмета да беше срещата пак резултата щеше да бъде един и същ - никакъв. / инж. Желязкова щяла да напише писма/. Май само щяла, докато ги напише и докато ги изпрати ще мине цяла вечност.
  • 5
   Тоя мост е от почти 20 години така сега вече като взеха да му треперят мартинките разни льохмани от снимката са се активирали да се снимат с фитката дето уж е кадър на АПИ. Кви са тия превозвачи пълни смешници заедно с фитката. Другия път пак гласувайте за ангУ и фиткУ да ви стигне акъла. Проблема с моста е като бълнуванията на диков за прокар много приказки и нищо. По добре да го взривят тоя мост та разни тарикати превозвачи да не го отслабват допълнително с претоварване че току виж накрая някой лек автомобил може да се окаже капката и чашата да прелее апропо моста да падне.А инж. Желязкова да напише два три тома писма да ги навие и даде на кметяя и фитлето да си бършат дирниците.
  • 6
   Гу
   Гуньо
   13 -2
   08:56, 5 апр 2017
   Моста е построен през 1932 година т.е. преди 85 години. По това време по него минаваха само кабриолети и каруци. Строен е с оглед намеренията на Германия за инвазия в Европа.Кой е знаел че в Шур имишлий ще има борса или ,че бизнеса в Борисовград ще минава с 40 тонни автомобили по него.През 1991 година се подмени дъното и асфалта но конструкцията остана от 1932 година. Е, как да мине бизнеса с камионите си? Отговора е прост- събира бизнеса пари и си прави нов мост. Иначе инвстициите за задникана Лилито не стигат , камо ли за нов мост. скоро и този ще се срути и ще се върне ерата на каиците!

  • 7
   До
   до Гуньо
   5 -1
   14:57, 5 апр 2017
   Гуньо, ти кога си мерил товароподемността на дирника на Лилито. Като стана въпрос за тази "последна мохиканка", та се седих за другата - баба Катя Николова. Кога, бе, кмете, кога , бе хора от общинското ръководство, кога това "момиче" Катето ще върви като другите нормални набори нейни в пенсия? Що така се подигравате с жената като още я държите под покрива си?!?
  • 8
   ??
   ???!!!
   5 0
   18:50, 5 апр 2017
   "Новото ограничение" е Фитков . Без ограничение циганите от чистотата чистят само къщата му в Брягово. Нагло , и като за "ограничен".
  • 9
   ??
   ???????
   4 0
   21:31, 5 апр 2017
   Нали уж след 89г щяха да се строят мостове и то чисто нови, а не да се кърпят стари, пък то какво стана?Няма пари за нищо,някои присвоиха парите за строителство, за пенсии ...............И разни шемети въртят , сучат и съчиняват глупости и опашати лъжи.А бе, нищо, бе нищо свястно и хубаво не се случва в тоя скапан вече град!
   • Ча
    Чана Вана
    5 0
    08:46, 6 апр 2017
    Ще се случи! Ще се случи! В тази активност всеки месец кмета обикаля Европейския бизнес и подготвя грандиозни проекти за Общината. С оглед да не развалят тази подготовка Общинските храненици наречени съветници не смеят да питат колко ни струват на нас данъкоплатците тези задгранични миткания .Сигурно повече от парите необходими за поемане таксите на децата от детските градини от Общината! Очакват се грандиозни инвестиции от Беларус, Турция, Унгария, Хърватска, Словения, Испания,Дубай и още дестинации посетени за една година от н.в. Кмета. Така , че светлото бъдеще предстои а вие не бъдете такива скептици , бъдеще и без баба ви Катя!

  Хороскоп за 15.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
  15 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
  15 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
  15 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
  15 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
  15 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
  15 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
  15 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
  15 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
  15 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
  15 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
  15 май 2021
  Последни новини