16 °C

Новото ограничение на моста над Марица предизвика протест на бизнеса и превозвачите

Изображение 1 от 3

  Новото ограничение на моста над Марица край Първомай предизвика недоволството на превозвачи и предприемачи, които поискаха среща със замстник кмета Николай Митков.

  Преди седмица Лабораторията на Агенция „Пътна инфраструктура“ извършила замервания на моста и е поставила ново ограничение – от 12 т на 5 т. Това ограничава движението на почти всички автомобили, без леките и някои бусове.

  Проблемът беше формулиран от превозвачите накратко в две думи „време и пари“. Заобикалянето, за да се стигне от Първомай до Градина през Поповица би нанесло щети на всеки един от предприемачите защото пътят на един курс се увеличава с около 80 км.

  В кабинета на заместник-кмета се събраха част от засегнатите и инж. Надежда Желязкова. Николай Митков обясни, че се е опитал да проведе разговор както с инж. Дончо Атанасов, който все още е в болнични и не е официално сменен на поста си управител на АПИ, така и с г-жа Захариева – член на борда на директорите, но така и връзка не е установена.

  Дошлите на срещата направиха и конкретно предложене – в най-скоро време пълно затваряне на моста и рехабилитацията му така че да отпаднат всякакви ограничени за движение. Те поискаха общинска администрация да отнесе проблема до компетентните органи, като дадоха срок от 1 месец на АПИ за отговор и заплашиха в противен случай да започнат действия за затваряне на важни пътни артерии в близост до Първомай.

  Проблемът с ограничението до 5 т и изобщо със състоянието на моста е не само наш – каза един от присъстващите – той е проблем на всички жители на общината и на съседните населени места. Това ограничение може да се окаже проблемно за пътуващите с автобус ученици и работници, например.

  Инж. Желязкова пое ангажимент да напише писма до АПИ, до Министерството на регионалното развитие, за да постави исканията на бизнеса и да потърси отговор на въпросите „Кога и как ще бъде направен ремонт на моста?“. Те от своя страна поеха ангажимент да направят подписка, която да бъде приложна към писмото.

  На срещата стана ясно, че намерението на АПИ да строи нов мост е на етап „възлагане“, но очевидно няма пари това да бъде направено.

  Към исканията си присъстващите допълниха и необходимостта час по-скоро да бъде построена и липсващата „вежда“ на пътния възел до село Плодовитово, за да не се налага на пътуващите от Първомай да ходят до Чирпан, за да се включат в АМ „Тракия“.

  Срещата завърши с надеждата, че в АПИ ще обърнат внимание на исканията и ще разберат, че ограничението на тонажа на преминаващите превозни средства на практика откъсва цял един активен район от останалата част от страната и с обещанието, че ако не се вземат мерки, фирми и граждани ще излязат на протест.

  Теодора Кирякова

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (12)

  • 1
   :)
   :)
   19 -5
   10:53, 4 апр 2017
   Ама не е редно да минават от там камиони,които с товара тежат по 40 тона.Минават и по 2 пълни гондоли едновременно и имаш чувството,че моста ще се срути.Да си направят техен мост и да си минават по него,нали са големи чорбаджии.
   • !
    !
    7 -2
    11:30, 4 апр 2017
    Ти пък едно живееш на моста и знаеш какво е чувството ;) Просто трябва да се оправи целия мост не само за да минават камиони ами и всички граждани да се придвижват спокойно между Първомай и Градина.
   • Не
    неразбрал
    11 0
    12:40, 4 апр 2017
    Защо те да построят мост? Защото не плащат данъци?
  • 2
   Ке
   Кервана си върви....
   21 -2
   11:48, 4 апр 2017
   До сега като имаше ограниченние за моста 12 тона да не би някой да го спазваше? Тирове и други тежкотоварни камиони по 30-40 тона се движеха безпрепятствено. И 1 тон да сложат ограничение, пак ще си преминават. Никой не следи дали се спазва ограничението. Кервана си върви, кучето си лае!
  • 3
   !!
   !!!
   15 -2
   12:53, 4 апр 2017
   Колко са глобите написани на нарушителите,нали патрулката стои там почти всеки ден?
  • 4
   ??
   ????
   15 -1
   13:23, 4 апр 2017
   и какво от това, че е имало среща със зам. кмета, то и със кмета да беше срещата пак резултата щеше да бъде един и същ - никакъв. / инж. Желязкова щяла да напише писма/. Май само щяла, докато ги напише и докато ги изпрати ще мине цяла вечност.
  • 5
   Тоя мост е от почти 20 години така сега вече като взеха да му треперят мартинките разни льохмани от снимката са се активирали да се снимат с фитката дето уж е кадър на АПИ. Кви са тия превозвачи пълни смешници заедно с фитката. Другия път пак гласувайте за ангУ и фиткУ да ви стигне акъла. Проблема с моста е като бълнуванията на диков за прокар много приказки и нищо. По добре да го взривят тоя мост та разни тарикати превозвачи да не го отслабват допълнително с претоварване че току виж накрая някой лек автомобил може да се окаже капката и чашата да прелее апропо моста да падне.А инж. Желязкова да напише два три тома писма да ги навие и даде на кметяя и фитлето да си бършат дирниците.
  • 6
   Гу
   Гуньо
   13 -2
   08:56, 5 апр 2017
   Моста е построен през 1932 година т.е. преди 85 години. По това време по него минаваха само кабриолети и каруци. Строен е с оглед намеренията на Германия за инвазия в Европа.Кой е знаел че в Шур имишлий ще има борса или ,че бизнеса в Борисовград ще минава с 40 тонни автомобили по него.През 1991 година се подмени дъното и асфалта но конструкцията остана от 1932 година. Е, как да мине бизнеса с камионите си? Отговора е прост- събира бизнеса пари и си прави нов мост. Иначе инвстициите за задникана Лилито не стигат , камо ли за нов мост. скоро и този ще се срути и ще се върне ерата на каиците!

  • 7
   До
   до Гуньо
   5 -1
   14:57, 5 апр 2017
   Гуньо, ти кога си мерил товароподемността на дирника на Лилито. Като стана въпрос за тази "последна мохиканка", та се седих за другата - баба Катя Николова. Кога, бе, кмете, кога , бе хора от общинското ръководство, кога това "момиче" Катето ще върви като другите нормални набори нейни в пенсия? Що така се подигравате с жената като още я държите под покрива си?!?
  • 8
   ??
   ???!!!
   5 0
   18:50, 5 апр 2017
   "Новото ограничение" е Фитков . Без ограничение циганите от чистотата чистят само къщата му в Брягово. Нагло , и като за "ограничен".
  • 9
   ??
   ???????
   4 0
   21:31, 5 апр 2017
   Нали уж след 89г щяха да се строят мостове и то чисто нови, а не да се кърпят стари, пък то какво стана?Няма пари за нищо,някои присвоиха парите за строителство, за пенсии ...............И разни шемети въртят , сучат и съчиняват глупости и опашати лъжи.А бе, нищо, бе нищо свястно и хубаво не се случва в тоя скапан вече град!
   • Ча
    Чана Вана
    5 0
    08:46, 6 апр 2017
    Ще се случи! Ще се случи! В тази активност всеки месец кмета обикаля Европейския бизнес и подготвя грандиозни проекти за Общината. С оглед да не развалят тази подготовка Общинските храненици наречени съветници не смеят да питат колко ни струват на нас данъкоплатците тези задгранични миткания .Сигурно повече от парите необходими за поемане таксите на децата от детските градини от Общината! Очакват се грандиозни инвестиции от Беларус, Турция, Унгария, Хърватска, Словения, Испания,Дубай и още дестинации посетени за една година от н.в. Кмета. Така , че светлото бъдеще предстои а вие не бъдете такива скептици , бъдеще и без баба ви Катя!

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини