ЦИК обяви избраните депутати в 44-ото НС

Централната избирателна комисия (ЦИК) прие днес решение за обявяване на избраните народни представители в 44-ото Народно събрание.

Имената на новите депутати може да видите на страницата на ЦИК  тук >>>

12 от избраните за депутати в следващия парламент са избрани от два многомандатни изборни района. Те са длъжни в еднодневен срок от узнаването писмено да заявят в ЦИК в коя листа желаят да останат избрани. Това ще даде възможност на техни съпартийци също да станат депутати. 

Еднодневният срок започва да тече от второто по ред публикуване на решението на ЦИК на интернет страницата на комисията и в бюлетина на БТА, се посочва в съобщението на ЦИК.

В случай че кандидатът не подаде писмено заявление в срок, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран за кандидат за народен представител. 

Най-много избрани в два района - общо петима - има ГЕРБ. 

Ако лидерът Бойко Борисов влезе в парламента като депутат от Пловдив, а не от 25-ти МИР в София, където беше лидерската битка, и бившият енергиен министър Теменужка Петкова влезе в Народното събрание от Търговище, тогава бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова ще бъде депутат от 25-ти МИР. В този район заради преференцията 11/11 тя беше изместена от Христо Гаджев.

От два района са избрани и Томислав Дончев, Цветан Цветанов и Владислав Горанов от ГЕРБ. 

Стефан Данаилов от БСП също е избран в два района, както и лидерът на Обединените патриоти Валери Симеонов. 

Такъв е случаят и с трима от ДПС - Мустафа Карадайъ, Камен Костадинов и Делян Пеевски, и двама от ВОЛЯ - лидерът Веселин Марешки и Албена Найденова. 

Окончателният списък с всички народни представители от 44-тото Народно събрание ще бъде обявен от Централната избирателна комисия на 2 април. 

Първото заседание на новия парламент най-вероятно ще бъде след Великден. Точната дата засега не е потвърдена официално, но според източници на NOVA депутатите започват работа на 19 април. 

В депутатските редици на ГЕРБ влизат трима бивши министри - Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Вежди Рашидов. 

Зад депутатските банки на БСП ще седнат журналистите Елена Йончева, Тома Томов и социологът-юрист професор Иво Христов. 

ДПС залагат на стари фигури и едно ново лице. Делян Пеевски отново ще бъде депутат от Движението, а в парламента влиза и говорителката им Велислава Кръстева. 

Най-познатото лице от новата партия в парламента – ВОЛЯ, е лидерът й Веселин Марешки.

Трите най-знакови фигури сред Патриотите също влизат в Народното събрание - Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и лидерът на „Атака” Волен Сидеров.
Друга знакова фигура на „Атака” обаче остава вън от парламента. Магдалена Ташева се сбогува емоционално с пленарната зала на страницата си във Facebook: "Моля, не коментирайте. Тишината е единственият лек за болката ми".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини