Фонд "Земеделие" има двама нови заместник-директори

Рокадите в структурите на земеделското министерство продължават, като в петък управителният съвет на фонд "Земеделие" е назначил двама нови заместник-директори в институцията. Така в рамките на служебния кабинет вече има три промени в ръководството на най-голямата разплащателна администрация, която разпределя над 2 млрд. лв. годишно. Ръководството на институцията ще продължи да се състои от изпълнителен директор и четирима заместници.

Нови промени
В петък управителният съвет на фонд "Земеделие" е направил промени в ръководството на институцията. С поста си се разделя досегашният заместник-директор, отговарящ за държавните помощи и пазарните механизми, Лозана Василева. На нейно място е назначена Иванка Багдатова-Мизова. Багдатова работи в институцията от 2003 г., като вече за кратко е била зам. изпълнителен директор през 2014 г., но беше заменена на този пост именно от Лозана Василева при идването на власт на втория кабинет "Борисов".
Вторият нов заместник-директор на фонд "Земеделие" е Гея Георгиева, която е непозната в институцията. Тя ще поеме ключовите ресори "Директни плащания" и "Информационни технологии", за които досега като заместник-директор отговаряше Живко Живков, който преди няколко седмици бе повишен до директор на институцията. В официалната информация на фонда за промяна се казва, че Георгиева има "дългогодишен опит в управлението на европейски проекти и програми".

С двете нови назначения се запазва досегашната структура на ръководството на фонда - изпълнителен директор и четирима заместници. Освен новоназначените Багдатова и Георгиева в институцията заместник-директори са още Атидже Алиева-Вели, която отговаря за програмата за развитие на селските райони, и Атанас Добрев, чийто ресор е програма "Рибарство".

Фондът беше е един от първите със сменен директор след идването на служебното правителство. В средата на февруари земеделският министър Христо Бозуков поиска оставката на тогавашния му ръководител Румен Порожанов. На мястото на Порожанов беше назначен зам.-директорът на фонда Живко Живков, който отговаряше за директните плащания.

Рокади и в други институции
Фонд "Земеделие" не е единствената институция, която се оказа с ново ръководство в рамките на служебното правителство. Освен рокадите в институцията през последната седмица бяха уволнени и ръководителите на други ключови институции към агроминистерството. Така например преди няколко дни с поста си се раздели директорът на агенцията по горите Тони Кръстев, а на негово място отново беше назначен предшественикът му Григор Гогов. През миналата седмица с ново ръководство се оказа и държавното дружество "Напоителни системи". За негов директор беше избрана Снежина Динева, а в борда влизат Петър Петров и Филип Шукаров. И тримата са работили през годините на различни постове в компанията.

От началото на служебния кабинет досега бяха сменени още директорът на Селскостопанската академия Тотка Трифонова, която беше наследена на поста от Иван Пачев, доскорошен ръководител на института по виното в Плевен. В началото на февруари оставка подаде и директорът на агенцията по селекция и репродукция в животновъдството Васил Николов. Новият ръководител на институцията е Георги Йорданов.

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини