0 °C

Седем препоръки как да държим ЦРУ вън от нашия дом

Смартфоните, телевизорите и всичките ни любими електронни играчки умеят да шпионират. Това показват последните разкрития на Уикилийкс.

Как да се отървем от този „битов” шпионаж? 

"Vault 7" са наречени най-новите разкрития на платформата Уикилийкс. Публикацията показва, че ЦРУ детайлно познава и използва пролуките в защитата на смартфони, компютри и други електронни уреди, свързани с интернет. Представени са и съответните хакерски инструменти, чрез които става шпионирането. Защитниците на потребителите и на личните данни не са изненадани. Те отдавна твърдят, че електронните уреди, които ни заобикалят, са потенциален източник на опасност. "Ние проверяваме дали потребителят разбира къде се съхраняват данните, как са свързани помежду си и какво се случва с тях", казва Михаел Шуен от университета в Зиген. Той дава и съвети как човек да се отърве от хакерите в домакинството.

Най-простото решение: не ги ползвайте! 

"Най-елементарното решение е човек да се откаже от всички тези приложения", казва Шуен. Според него, хората често не разбират за колко много неща трябва да внимават. Този, който няма уреди със смарт-функция, няма защо да се опасява за сигурността на данните си. 

Проверете кои уреди в къщи са свързани с интернет! 


Много потребители не са наясно, че техните електронни уреди са свързани с интернет и не знаят какви данни предават. Затова си заслужава човек да направи проверка на цялото си домакинство. Кои уреди в моето домакинство събират данни? С каква цел се събират въпросните данни и има ли право онзи, които има достъп до тях, да ги предава на трети лица или институции? И най-важното: Мога ли да ползвам уреда без да се осъществява обмен на данни? Който не е сигурен, може да направи тест с търсачката Shodan.io. Тя дава информация за това кои уреди са свързани с интернет и как са защитени. 

Паролата - дигитален ключ за входната ни врата
 

"Има потребители, които искат всичко наведнъж", казва експертът по сигурността в интернет Михаел Шуен. Те искат абсолютна сигурност на личните данни и същевременно искат да се ползват от всички удобства на свързаните с интернет уреди. "Бих ги посъветвал да внимават данните им да са кодирани", казва експертът. Чрез пароли и други начини на защита, човек може сам да подсигурява дигиталните потоци от данни. Паролите могат да бъдат въведени в повечето случаи в потребителските настройки на уреда. По този начин потребителят сам ще може да определя какви данни да предава уредът, а не самият уред. 

Работа в мрежа: Използвайте сигурни връзки и сигурни уреди! 


Този, който иска да защити потоците с данни от своето домакинство, трябва да използва сигурни връзки с интернет. И тук паролата е от огромно значение. Човек обаче може да отиде и по-далеч. "Изграждам си собствена мрежа, която изключва външния достъп", казва Михаел Шуен. Това, разбира се, е свързано с някои трудности. "Имам нужда от собствен сървър и инфраструктура. Освен това трябва поддържам сървъра", а това не е за всяка уста лъжица, казва Шуен. Човек трябва е компютърен специалист. В противен случай начинанието му излиза много скъпо. Локалните мрежи имат и още един недостатък: "Ако имам собствен сървър, мога да го направлявам само локално. Ако искам да го направлявам отвън, трябва да създам виртуална лична мрежа /VPN-Client/. Чрез нея човек може сърфира сигурно в интернет. 

Ъпдейт: Редовно имунизирайте софтуера! 


Няма значение как човек подсигурява своя достъп до интернет. Понякога пропуските са в оперативната система. Сериозните фирми редовно проверяват софтуера си и го актуализират в случай, че открият някакви пропуски. "Човек трябва да внимава дали производителят предлага актуализация на софтуера за своите уреди. Фирмите, които не предлагат тази услуга, често са по-евтини. Но това е предимство само при покупката", казва Михаел Шуен. В документите на Уикилийкс "Vault 7" са описани много пробойни в сигурността на оперативната система на Apple. След разкритията на Уикилийкс, от концерна заявиха, че повечето тези пролуки вече са отстранени чрез нов ъпдейт. 

Нужен Ви е изолирбанд: Закрийте всичко, което никой не бива да вижда! 


Може би звучи параноично, но това отдавна е ежедневие за много ползватели на смартфони и лаптопи. През лятото на 2016 година една снимка на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг обиколи света. На снимката в офиса му се вижда, че той е залепил с изолирбанд обектива на камерата и микрофона на своя лаптоп. След като един от водещите предприемачи в дигиталния свят предприема такива предпазни мерки, явно е, че те са нужни, си казаха мнозина. "Никой не е абсолютно сигурен, независимо от това колко добре се оправя в интернет", казва и Михаел Шуен. 

Има ли апликация за сигурност? Да? Ами ползвайте я! 


Интернетът Ви е сигурен, уредът Ви - също. Как стоят нещата обаче със съобщенията, които изпращате? Междувременно има много апликации за сигурна комуникация, кодиране и защита на паролите. Повечето от тези апликации са сигурни, но и тук се крие хакерски потенциал. Документите "Vault 7" показват всъщност, че описаната хакерска стратегия е насочена преди всичко към оперативните системи на уредите, а не към програмите.Това означава, че хакерите по-скоро ще се опитват да прихващат съобщенията преди да са кодирани и изпратени чрез сигурна апликация.

 

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Успехите ви през този ден ще надминат и най-големите ви очаквания. Доволни сте от работата си напоследък, но днешният ден ще ви накара да се стремите към все по-големи върхове. Просто виждате възможностите си и търсите начини да ги осъществите. Дори това да не стане веднага, бъдете уверени, че съвсем скоро ще имате нови поводи за радост.
05 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Следвайте програмата си, бъдете ясни, защитавайки позициите си и не допускайте съмнение относно намеренията си. Не се заемайте с прекалено много ангажименти, оставете нещата, които не зависят от вас да ги свършат другите. Приятна изненада от бързите промени около вас.
05 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Откривате нови насоки за себе си днес. Денят ще е изразително успешен за бизнес начинанията ви. Осланяйте се на вътрешното си чувство и търговски нюх при взимане на важни решения, касаещи бъдещи проекти. Очертава се благоприятна възможност за съдружие с коректен и състоятелен партньор.
05 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще ви срещне с различни хора и случаи. Чувствате се на мястото си, защото имате желание да сте полезни, а и резултатите потвърждават това. Обърнете внимание на проблем, който вълнува близък човек. Изслушайте го и му изложете своето виждане, без да го укорявате. Това ще му помогне.
05 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Осигурете си спокойствие, ако искате да се съсредоточите над въпросите, които очакват решението ви. Близките ще разберат потребността ви и няма да ви занимават с проблемите си. Добрите ви намерения прозират, за това и резултатите от труда ви ще са добри. Стъпка по стъпка отхвърляте задачите и вървите към целта си.
05 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Дайте израз на вярата и подготвеността си, като оставите съмненията само за себе си. Така ще овладеете положението и ще спечелите на своя страна също можещи и финансово обезпечени партньори. Доброто ви отношение към някого ще го подтикне към себе изява и жеста ви ще се оцени. Здравословните проблеми ще отшумят.
05 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Отношенията с партньора ви създават проблеми, които ще ви тормозят през целия ден. Опитайте се да бъдете справедливи и разделете вината поравно. Стремите се към хармонични отношения, които на този етап ви убягват. Не насилвайте нещата, защото има опасност от раздяла. Погрижете се за изостанали задачи и не превръщайте в драма личните си неудачи.
05 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Повечето от вас днес се заемат с въпроси, за които не са имали достатъчно време през изминалата седмица. Сега ви се отдава благоприятна възможност да сложите ред там, където ви е необходимо и вие едва ли ще я пропуснете. Прекалено емоционални сте в отношенията си с хората около вас, което може да стане сериозна причина за неразбирателства.
05 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Уверени в силите си, ще подходите прагматично към решаване на професионален проблем. Няма да ви е излишна подкрепата на колегите, за това не я пренебрегвайте. Делово предложение ще ви ангажира с време за проучване на възможностите му. Сами преценете плюсовете и минусите, които то носи.
05 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Интересите ви в конкретна сфера ще се задълбочат и развивайки се, видимо ще напредвате. Като цяло денят ви ще е по-ведър, присъствието на някого, когото харесвате ще внася допълнително стимул в делата ви и с желание ще търсите възможности за отмора. Ако сте естествени, ще ви бъде по-лесно.
05 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отлични възможности за професионално израстване ви предлага и днешният ден. Ако дадете всичко от себе си и избягвате всякакви недоразумения на работното място ще се радвате на блестящ успех. Разговор с важен за вас човек може да ви накара сериозно да се замислите над пренебрегван проблем.
05 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Добре съзнавате сериозността на задачите си и пристъпвате отговорно към изпълнението им. Това ще повиши доходите ви, а с тях и удобствата в живота на семейството ви. Развитията в делата на близък човек ще внесат успокоение в душата ви. Подкрепа от приятел, която може да е и чисто духовна, но безценна за вас.
05 дек 2019
Последни новини