29 °C

Седем препоръки как да държим ЦРУ вън от нашия дом

Смартфоните, телевизорите и всичките ни любими електронни играчки умеят да шпионират. Това показват последните разкрития на Уикилийкс.

Как да се отървем от този „битов” шпионаж? 

"Vault 7" са наречени най-новите разкрития на платформата Уикилийкс. Публикацията показва, че ЦРУ детайлно познава и използва пролуките в защитата на смартфони, компютри и други електронни уреди, свързани с интернет. Представени са и съответните хакерски инструменти, чрез които става шпионирането. Защитниците на потребителите и на личните данни не са изненадани. Те отдавна твърдят, че електронните уреди, които ни заобикалят, са потенциален източник на опасност. "Ние проверяваме дали потребителят разбира къде се съхраняват данните, как са свързани помежду си и какво се случва с тях", казва Михаел Шуен от университета в Зиген. Той дава и съвети как човек да се отърве от хакерите в домакинството.

Най-простото решение: не ги ползвайте! 

"Най-елементарното решение е човек да се откаже от всички тези приложения", казва Шуен. Според него, хората често не разбират за колко много неща трябва да внимават. Този, който няма уреди със смарт-функция, няма защо да се опасява за сигурността на данните си. 

Проверете кои уреди в къщи са свързани с интернет! 


Много потребители не са наясно, че техните електронни уреди са свързани с интернет и не знаят какви данни предават. Затова си заслужава човек да направи проверка на цялото си домакинство. Кои уреди в моето домакинство събират данни? С каква цел се събират въпросните данни и има ли право онзи, които има достъп до тях, да ги предава на трети лица или институции? И най-важното: Мога ли да ползвам уреда без да се осъществява обмен на данни? Който не е сигурен, може да направи тест с търсачката Shodan.io. Тя дава информация за това кои уреди са свързани с интернет и как са защитени. 

Паролата - дигитален ключ за входната ни врата
 

"Има потребители, които искат всичко наведнъж", казва експертът по сигурността в интернет Михаел Шуен. Те искат абсолютна сигурност на личните данни и същевременно искат да се ползват от всички удобства на свързаните с интернет уреди. "Бих ги посъветвал да внимават данните им да са кодирани", казва експертът. Чрез пароли и други начини на защита, човек може сам да подсигурява дигиталните потоци от данни. Паролите могат да бъдат въведени в повечето случаи в потребителските настройки на уреда. По този начин потребителят сам ще може да определя какви данни да предава уредът, а не самият уред. 

Работа в мрежа: Използвайте сигурни връзки и сигурни уреди! 


Този, който иска да защити потоците с данни от своето домакинство, трябва да използва сигурни връзки с интернет. И тук паролата е от огромно значение. Човек обаче може да отиде и по-далеч. "Изграждам си собствена мрежа, която изключва външния достъп", казва Михаел Шуен. Това, разбира се, е свързано с някои трудности. "Имам нужда от собствен сървър и инфраструктура. Освен това трябва поддържам сървъра", а това не е за всяка уста лъжица, казва Шуен. Човек трябва е компютърен специалист. В противен случай начинанието му излиза много скъпо. Локалните мрежи имат и още един недостатък: "Ако имам собствен сървър, мога да го направлявам само локално. Ако искам да го направлявам отвън, трябва да създам виртуална лична мрежа /VPN-Client/. Чрез нея човек може сърфира сигурно в интернет. 

Ъпдейт: Редовно имунизирайте софтуера! 


Няма значение как човек подсигурява своя достъп до интернет. Понякога пропуските са в оперативната система. Сериозните фирми редовно проверяват софтуера си и го актуализират в случай, че открият някакви пропуски. "Човек трябва да внимава дали производителят предлага актуализация на софтуера за своите уреди. Фирмите, които не предлагат тази услуга, често са по-евтини. Но това е предимство само при покупката", казва Михаел Шуен. В документите на Уикилийкс "Vault 7" са описани много пробойни в сигурността на оперативната система на Apple. След разкритията на Уикилийкс, от концерна заявиха, че повечето тези пролуки вече са отстранени чрез нов ъпдейт. 

Нужен Ви е изолирбанд: Закрийте всичко, което никой не бива да вижда! 


Може би звучи параноично, но това отдавна е ежедневие за много ползватели на смартфони и лаптопи. През лятото на 2016 година една снимка на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг обиколи света. На снимката в офиса му се вижда, че той е залепил с изолирбанд обектива на камерата и микрофона на своя лаптоп. След като един от водещите предприемачи в дигиталния свят предприема такива предпазни мерки, явно е, че те са нужни, си казаха мнозина. "Никой не е абсолютно сигурен, независимо от това колко добре се оправя в интернет", казва и Михаел Шуен. 

Има ли апликация за сигурност? Да? Ами ползвайте я! 


Интернетът Ви е сигурен, уредът Ви - също. Как стоят нещата обаче със съобщенията, които изпращате? Междувременно има много апликации за сигурна комуникация, кодиране и защита на паролите. Повечето от тези апликации са сигурни, но и тук се крие хакерски потенциал. Документите "Vault 7" показват всъщност, че описаната хакерска стратегия е насочена преди всичко към оперативните системи на уредите, а не към програмите.Това означава, че хакерите по-скоро ще се опитват да прихващат съобщенията преди да са кодирани и изпратени чрез сигурна апликация.

 

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини