12 °C

Седем препоръки как да държим ЦРУ вън от нашия дом

Смартфоните, телевизорите и всичките ни любими електронни играчки умеят да шпионират. Това показват последните разкрития на Уикилийкс.

Как да се отървем от този „битов” шпионаж? 

"Vault 7" са наречени най-новите разкрития на платформата Уикилийкс. Публикацията показва, че ЦРУ детайлно познава и използва пролуките в защитата на смартфони, компютри и други електронни уреди, свързани с интернет. Представени са и съответните хакерски инструменти, чрез които става шпионирането. Защитниците на потребителите и на личните данни не са изненадани. Те отдавна твърдят, че електронните уреди, които ни заобикалят, са потенциален източник на опасност. "Ние проверяваме дали потребителят разбира къде се съхраняват данните, как са свързани помежду си и какво се случва с тях", казва Михаел Шуен от университета в Зиген. Той дава и съвети как човек да се отърве от хакерите в домакинството.

Най-простото решение: не ги ползвайте! 

"Най-елементарното решение е човек да се откаже от всички тези приложения", казва Шуен. Според него, хората често не разбират за колко много неща трябва да внимават. Този, който няма уреди със смарт-функция, няма защо да се опасява за сигурността на данните си. 

Проверете кои уреди в къщи са свързани с интернет! 


Много потребители не са наясно, че техните електронни уреди са свързани с интернет и не знаят какви данни предават. Затова си заслужава човек да направи проверка на цялото си домакинство. Кои уреди в моето домакинство събират данни? С каква цел се събират въпросните данни и има ли право онзи, които има достъп до тях, да ги предава на трети лица или институции? И най-важното: Мога ли да ползвам уреда без да се осъществява обмен на данни? Който не е сигурен, може да направи тест с търсачката Shodan.io. Тя дава информация за това кои уреди са свързани с интернет и как са защитени. 

Паролата - дигитален ключ за входната ни врата
 

"Има потребители, които искат всичко наведнъж", казва експертът по сигурността в интернет Михаел Шуен. Те искат абсолютна сигурност на личните данни и същевременно искат да се ползват от всички удобства на свързаните с интернет уреди. "Бих ги посъветвал да внимават данните им да са кодирани", казва експертът. Чрез пароли и други начини на защита, човек може сам да подсигурява дигиталните потоци от данни. Паролите могат да бъдат въведени в повечето случаи в потребителските настройки на уреда. По този начин потребителят сам ще може да определя какви данни да предава уредът, а не самият уред. 

Работа в мрежа: Използвайте сигурни връзки и сигурни уреди! 


Този, който иска да защити потоците с данни от своето домакинство, трябва да използва сигурни връзки с интернет. И тук паролата е от огромно значение. Човек обаче може да отиде и по-далеч. "Изграждам си собствена мрежа, която изключва външния достъп", казва Михаел Шуен. Това, разбира се, е свързано с някои трудности. "Имам нужда от собствен сървър и инфраструктура. Освен това трябва поддържам сървъра", а това не е за всяка уста лъжица, казва Шуен. Човек трябва е компютърен специалист. В противен случай начинанието му излиза много скъпо. Локалните мрежи имат и още един недостатък: "Ако имам собствен сървър, мога да го направлявам само локално. Ако искам да го направлявам отвън, трябва да създам виртуална лична мрежа /VPN-Client/. Чрез нея човек може сърфира сигурно в интернет. 

Ъпдейт: Редовно имунизирайте софтуера! 


Няма значение как човек подсигурява своя достъп до интернет. Понякога пропуските са в оперативната система. Сериозните фирми редовно проверяват софтуера си и го актуализират в случай, че открият някакви пропуски. "Човек трябва да внимава дали производителят предлага актуализация на софтуера за своите уреди. Фирмите, които не предлагат тази услуга, често са по-евтини. Но това е предимство само при покупката", казва Михаел Шуен. В документите на Уикилийкс "Vault 7" са описани много пробойни в сигурността на оперативната система на Apple. След разкритията на Уикилийкс, от концерна заявиха, че повечето тези пролуки вече са отстранени чрез нов ъпдейт. 

Нужен Ви е изолирбанд: Закрийте всичко, което никой не бива да вижда! 


Може би звучи параноично, но това отдавна е ежедневие за много ползватели на смартфони и лаптопи. През лятото на 2016 година една снимка на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг обиколи света. На снимката в офиса му се вижда, че той е залепил с изолирбанд обектива на камерата и микрофона на своя лаптоп. След като един от водещите предприемачи в дигиталния свят предприема такива предпазни мерки, явно е, че те са нужни, си казаха мнозина. "Никой не е абсолютно сигурен, независимо от това колко добре се оправя в интернет", казва и Михаел Шуен. 

Има ли апликация за сигурност? Да? Ами ползвайте я! 


Интернетът Ви е сигурен, уредът Ви - също. Как стоят нещата обаче със съобщенията, които изпращате? Междувременно има много апликации за сигурна комуникация, кодиране и защита на паролите. Повечето от тези апликации са сигурни, но и тук се крие хакерски потенциал. Документите "Vault 7" показват всъщност, че описаната хакерска стратегия е насочена преди всичко към оперативните системи на уредите, а не към програмите.Това означава, че хакерите по-скоро ще се опитват да прихващат съобщенията преди да са кодирани и изпратени чрез сигурна апликация.

 

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда от разнообразие днес, затова го търсите на най-разнообразни места. Едва ли повечето от вас ще прекарат този ден у дома си. Предпочитате движението и срещите с приятни и близки хора. Отношенията ви с любимия човек все повече ви радват. Имате голяма заслуга да това да се разбирате чудесно с хората около вас. Починете си вечерта.
17 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите компанията на хора, с които ви свързват еднакви интереси и ще изпитате душевна наслада от близостта им. Високите ви изисквания са трудно осъществими от хора, отличаващи се от вашето интелектуално, духовно и финансово състояние. Там и търсете причините за собствената си неудовлетвореност.
17 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви е очевидна и това ще се отрази на работата ви. Намерете сили в себе си, за да преодолеете емоциите и да придвижите напред личен ангажимент. Предстоят ви сериозни ходове, които не трябва да отлагате. Приятелска подкрепа и направления към новости и по-високи доходи.
17 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Наистина, нуждаете се от пълно възстановяване и нови сили. Предстоящата седмица ще ви предостави предизвикателства и трябва да сте готови за тях. Сега е важно да си дадете реална преценка за ситуацията, не се притеснявайте излишно и не правете драми от тривиални неща.
17 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отдавна планирате почивка, която едновременно да е вид разнообразие и да е ефективна. Най-удачният вариант е екскурзията до някое място, което ви е напълно непознато. Едва ли друго нещо ще ви зареди със сили и енергия толкова успешно.
17 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ще търсите приятни и отморяващи ви занимания. За бизнесмените се очертават срещи, резултатите от които ще зависят от вашето коректно поведение и излъчване. Можете да постигнете желанията си, отстоявайте интересите си. Това няма да ви коства много усилия, защото е от силните ви страни.
17 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Започвате многообещаващ период от живота си, начало на който е днешният ден. Предстои ви комплекс от положителни промени, за част от които обаче ще ви се наложи да проявите повече търпение. И тъй като именно това е силното ви място, сте щастливци, които умеят да се радват на мига. А такива няма да ви липсват.
17 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ви очаква вълнуващо приключение, което ще завърши положително за вас. Преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на част от близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще получите интересно предложение, което ще ви въодушеви.
17 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Около вас съществува атмосфера, която не е по вкуса ви. Ще ви терзаят противоречиви чувства, не се поддавайте на чужди влияния. Предстои ви среща с приятел, когото отдавна не сте виждали. Не унивайте, очаква ви стабилизиране както във финансов план, така и в личния ви живот.
17 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Умеете да цените времето си и днес това ще си проличи. Ще обърнете внимание на вътрешните си потребности, имате нужда от повече духовност в общуването. Вечерта ви ще бъде приятна, но не чакайте друг да се погрижи за това, вземете нещата в свои ръце. Мило тържество ще ви срещне с обичани хора.
17 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Амбицията ви и постоянната вътрешна борба, която водите напоследък са доста изтощителни. Намерете време за любими занимания, отпуснете се. Денят е подходящ да преосмислите целите си и начинанията, с които сте се заели в момента. Не бързайте да поемате нови ангажименти. В близките дни ви се очертават доста сериозни натоварвания.
17 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Любовта ви окрилява, чувствате се изпълнени с енергия. Доброто ви настроение е заразяващо и мнозина ще потърсят компанията ви. Вероятно ще се отдадете на планове за бъдещето. Забравете проблемите предстои ви много успешен период.
17 ное 2019
Последни новини