0 °C

Седем препоръки как да държим ЦРУ вън от нашия дом

Смартфоните, телевизорите и всичките ни любими електронни играчки умеят да шпионират. Това показват последните разкрития на Уикилийкс.

Как да се отървем от този „битов” шпионаж? 

"Vault 7" са наречени най-новите разкрития на платформата Уикилийкс. Публикацията показва, че ЦРУ детайлно познава и използва пролуките в защитата на смартфони, компютри и други електронни уреди, свързани с интернет. Представени са и съответните хакерски инструменти, чрез които става шпионирането. Защитниците на потребителите и на личните данни не са изненадани. Те отдавна твърдят, че електронните уреди, които ни заобикалят, са потенциален източник на опасност. "Ние проверяваме дали потребителят разбира къде се съхраняват данните, как са свързани помежду си и какво се случва с тях", казва Михаел Шуен от университета в Зиген. Той дава и съвети как човек да се отърве от хакерите в домакинството.

Най-простото решение: не ги ползвайте! 

"Най-елементарното решение е човек да се откаже от всички тези приложения", казва Шуен. Според него, хората често не разбират за колко много неща трябва да внимават. Този, който няма уреди със смарт-функция, няма защо да се опасява за сигурността на данните си. 

Проверете кои уреди в къщи са свързани с интернет! 


Много потребители не са наясно, че техните електронни уреди са свързани с интернет и не знаят какви данни предават. Затова си заслужава човек да направи проверка на цялото си домакинство. Кои уреди в моето домакинство събират данни? С каква цел се събират въпросните данни и има ли право онзи, които има достъп до тях, да ги предава на трети лица или институции? И най-важното: Мога ли да ползвам уреда без да се осъществява обмен на данни? Който не е сигурен, може да направи тест с търсачката Shodan.io. Тя дава информация за това кои уреди са свързани с интернет и как са защитени. 

Паролата - дигитален ключ за входната ни врата
 

"Има потребители, които искат всичко наведнъж", казва експертът по сигурността в интернет Михаел Шуен. Те искат абсолютна сигурност на личните данни и същевременно искат да се ползват от всички удобства на свързаните с интернет уреди. "Бих ги посъветвал да внимават данните им да са кодирани", казва експертът. Чрез пароли и други начини на защита, човек може сам да подсигурява дигиталните потоци от данни. Паролите могат да бъдат въведени в повечето случаи в потребителските настройки на уреда. По този начин потребителят сам ще може да определя какви данни да предава уредът, а не самият уред. 

Работа в мрежа: Използвайте сигурни връзки и сигурни уреди! 


Този, който иска да защити потоците с данни от своето домакинство, трябва да използва сигурни връзки с интернет. И тук паролата е от огромно значение. Човек обаче може да отиде и по-далеч. "Изграждам си собствена мрежа, която изключва външния достъп", казва Михаел Шуен. Това, разбира се, е свързано с някои трудности. "Имам нужда от собствен сървър и инфраструктура. Освен това трябва поддържам сървъра", а това не е за всяка уста лъжица, казва Шуен. Човек трябва е компютърен специалист. В противен случай начинанието му излиза много скъпо. Локалните мрежи имат и още един недостатък: "Ако имам собствен сървър, мога да го направлявам само локално. Ако искам да го направлявам отвън, трябва да създам виртуална лична мрежа /VPN-Client/. Чрез нея човек може сърфира сигурно в интернет. 

Ъпдейт: Редовно имунизирайте софтуера! 


Няма значение как човек подсигурява своя достъп до интернет. Понякога пропуските са в оперативната система. Сериозните фирми редовно проверяват софтуера си и го актуализират в случай, че открият някакви пропуски. "Човек трябва да внимава дали производителят предлага актуализация на софтуера за своите уреди. Фирмите, които не предлагат тази услуга, често са по-евтини. Но това е предимство само при покупката", казва Михаел Шуен. В документите на Уикилийкс "Vault 7" са описани много пробойни в сигурността на оперативната система на Apple. След разкритията на Уикилийкс, от концерна заявиха, че повечето тези пролуки вече са отстранени чрез нов ъпдейт. 

Нужен Ви е изолирбанд: Закрийте всичко, което никой не бива да вижда! 


Може би звучи параноично, но това отдавна е ежедневие за много ползватели на смартфони и лаптопи. През лятото на 2016 година една снимка на основателя на Фейсбук Марк Зукърбърг обиколи света. На снимката в офиса му се вижда, че той е залепил с изолирбанд обектива на камерата и микрофона на своя лаптоп. След като един от водещите предприемачи в дигиталния свят предприема такива предпазни мерки, явно е, че те са нужни, си казаха мнозина. "Никой не е абсолютно сигурен, независимо от това колко добре се оправя в интернет", казва и Михаел Шуен. 

Има ли апликация за сигурност? Да? Ами ползвайте я! 


Интернетът Ви е сигурен, уредът Ви - също. Как стоят нещата обаче със съобщенията, които изпращате? Междувременно има много апликации за сигурна комуникация, кодиране и защита на паролите. Повечето от тези апликации са сигурни, но и тук се крие хакерски потенциал. Документите "Vault 7" показват всъщност, че описаната хакерска стратегия е насочена преди всичко към оперативните системи на уредите, а не към програмите.Това означава, че хакерите по-скоро ще се опитват да прихващат съобщенията преди да са кодирани и изпратени чрез сигурна апликация.

 

Източник: дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
18 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
18 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
18 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
18 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
18 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
18 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
18 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
18 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
18 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
18 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
18 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
18 фев 2020
Последни новини