Airbus представи Pop.Up - модулна летяща кола, капсула за Hyperloop (видео)

Летящите коли са голямото предизвикателство, което вече доста стартъпи, самолетни и автомобилостроители решават да приемат. Един от най-големите проблеми е съвместяването на всички части, необходими за шофиране и за летене, и се появиха различни концепции се появяват в последните години. На изложението в Женева Airbus и Italdesign представят Pop.Up - концептуална летяща кола, каквато досега не сме виждали. Във въздуха тя е квадракоптер. И е самоуправляваща се, и свързана кола.

По същество това е модулна пътническа капсула, която служи за наземен пранспорт на четири колела и може да бъде превключена на полет като квадракоптер. За целта само казвате на изкуствения интелект на превозното средство къде отивате. Той избира въздушните или наземни модули на база наличните маршрути и вашите навици. Airbus дори предвижда възможността да минете с капсулата през тръбите на Hyperloop, когато те са на разположение за избрания маршрут.

Не мислете къде ще паркирате тази кола, защото няма да я притежавате за себе си. Airbus предвижда Pop.Up да са на разположение като средство в транспортната мрежа по заявка, невъзпрепятствано от ограниченията на наземната пътна мрежа. Едно от предимствата е, че може драматично да намали задръстванията по пътищата. Защо да карате по задръстения мост, когато можете просто да прелетите над реката?

За всички е ясно, че тази футуристична концепция и работещия прототип има още много да бъде направено. А ако Airbus все пак направи от Pop.Up реален продукт,  до практическото му използване ще минат години.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини