Гимназисти откриха първата си изложба

Изображение 1 от 6

    Двама гимназисти от Средно училище „Проф.д-р Асен Златаров“ - Първомай откриха изложба във фоайето на училището.  Абитуриентката Станимира Мущанова и десетокласникът Ивайло Налбантов събраха близки, приятели и учители, за да представят творбите си от последните месеци.

    С емоционални слова те откриха изложбата, като споделиха, че всичко представено е плод на техния труд и емоции през последните месеци.

    За възможността да наредят творбите си младежите благодариха на директора на училището Чавдар Здравчев, който се оказа че им е почитател и вече притежава техни картини.

    Датата не е преднамерено търсена, но на 8 март те украсиха празника с цветя, пеперуди и пейзажи.

    Развиват се много бързо – сподели една от учителките по изобразително изкуство – Йорданка Лянгузова. И разказа, че до преди година Ивайло е внимавал в детайла, а сега мазките му са по-смели и върви към импресионизъм.

    Един от известните художници в Първомай, Тоска Запрянова, също присъства на събитието: „Радвам се, че има млади хора, които работят. Те са много упорити и се вижда, че имат цел. Съчетават по прекрасен начин цветовете, боравят със сенки, светлосенки и се вижда, че израстват.

    Като личен подарък приемат изявата на децата си майките и на двамата художници. Те са горди и щастливи от заниманията им. „Това е израз на благодарност лично към мен и към семейството ни за грижите ни към нея – сподели майката на Станимира, Янка Мущанова.

    Стените на фоайето на училището бяха украсени с много цветя, изрисувани от Станимира. Имаше период, в който тя беше решила да спре с хобито си и да се отдаде изцяло на подготовката за зрелостни и кандидат студентски изпити. „Но изведнъж сякаш нещо ме удари, разказа тя - неудържимото желание да рисува, да пресъздава красота и то най-вече цветя.“

    „Натюрморт буквално преведено означава мъртва природа, обясни Лянгузова, но за мен това, което виждам е по-скоро тих живот“. Спокойствие и хармония излъчваха цветята на Станимира.

    Гостите бяха силно впечатлени от пеперудите на Ивайло. А той обясни, че обича да ги рисува, защото те летят като мечтите и са пълни с живот.

    Отварям бележниците и виждам, че Ивайло от първи клас се занимава с рисуване – разказа Зорка Каразапрянова – ръководител на детска студия по изобразително изкуство, която не скри задоволството от видяното във файето.

    За гимназистите рисуването е и хоби, и крачка към професионална реализация.

    И двамата мечтаят да станат архитекти и изобразителното изкуство е само стъпка към осъществяването на мечтите им.

    До края на месеца  картините им ще останат във фоайето на училището.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ле
      леле мале
      4 -1
      17:22, 9 мар 2017
      Кирякова, цялата преса говори, че в Първомай се водила война за камбаната. Ти няма ли да публикуваш нещо. Отец Георги съдил РЗИ по повод предписание да намали силата на биене на камбаната. Разправят че никой не щял д-р Тренов и доц. Тренова да бъдат в Първомай. Ами аз ги искам, за разлика от други. Кажи нещо, информирай ни. Къде е боя да дойда да си кажа моето.
    • 2
      Ле
      леле мале
      3 -3
      17:33, 9 мар 2017
      Гледах изпълненията на отец Станимир. Не можах да повярвам че може да лъже така. Едва ли някой в този град е забравил, че чакахме по три часа за преглед в Асклеп, а сега всеки се спасява както може - едни към Хасково, други към Пловдив, трети към Стара Загора. Хайде, кажи на хората какво се случва. Не че не знаем кой какъв е! Да му се не види и камбаната. На мен докторите ми трябват.
    Последни новини