Шест държави от Източна Европа искат помощ от САЩ срещу Русия

Дипломати от шест държави от Източна Европа призоваха американски сенатори да им помогнат срещу намесата на Русия, включително срещу кибератаки, съобщава Ройтерс.

Външният министър на Украйна и посланиците на Полша, Грузия, Латвия, Литва и Естония също настояват наложените срещу Москва санкции да не бъдат отменяни в близко бъдеще.

Дипломатическите представители се появиха на изслушване в Сената за руските действия в техните страни.

"Докато Русия не се махне от украинската земя, санкциите не трябва да бъдат смекчавани", каза украинският външен министър Павло Климкин, който подчерта, че дори трябва да бъдат увеличени в случай на ескалация.

Другите дипломати са съгласни, че страните им и други държави трябва да намалят зависимостта си от доставки на руски природен газ.

"Ние наистина мислим за диверсификация", каза полският посланик във Вашингтон.

Сенаторът от Републиканската партия Линдзи Греъм, председател на подкомисията, която надзирава Държавния департамент и отпускането на чуждестранна помощ, свика изслушването на фона на опасенията, че администрацията на Доналд Тръмп може да смекчи позицията към Москва, евентуално и да отмени антируските санкции.

Греъм сигнализира, че той подкрепя продължаване на подкрепата, определяйки я като важен аспект за американската сигурност.

Колкото в по-голяма безопасност сте, толкова в по-голяма безопасност сме и ние, каза той.

Сенаторът добави, че иска по-добри отношения с Русия, но това няма да се случи, докато Москва не се промени. Той говори малко след обяд с Тръмп. Греъм подчерта пред дипломатите, че очаква Тръмп да бъде добър съюзник.

Няколко членове на подкомисията попитаха каква помощ би била най-полезна. Дипломатите отговориха, че искат военна помощ, включително отбранителни оръжия.

Представителите на европейските държави описаха поведението на Русия като "хибридна война", включваща кибератаки и пропаганда със заплаха или използване на сила. Грузинският посланик заяви, че руската пропаганда цели да убеди грузинците да не подкрепят присъединяване на страната към НАТО.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини