Напусна ни Недко Недев

Само дни преди да навърши 89 години ни напусна фотографът-художник Недко Недев.

Недко Недев е почетен член на Българската фотографска академия. Без излишна скромност той заявява, че мястото му е между десетимата и дори петимата най-добри фотографи в България през миналия век.

Първата си самостоятелна изложба прави през 1955 г., а след това излага творбите си в галерии в София, Пловдив, Бургас, Благоевград, Казанлък, както и в Румъния, Унгария, Турция и вече бившите СССР (Съветски съюз) и Чехословакия. Носител е на златен, сребърен и бронзови медали на FIAP. През 1970 г. защитава званието фотограф художник. През 2008 г. Недко Недев става първият носител на учредения от НСФА плакет на името на Янка Кюркчиева за принос в развитието на фотографията в България.

Последната му изложба беше подредена в галерията на ул. „Индустриална“ по случай 85-тата му годишнина.

Архивът на Недко Недев съхранява спомени за Първомай още от 40-те години на миналия век. Част от фотографиите му са откупени и красят стените в читалище „Св.св. Кирил и Методий“.

„Още един живот да имам-казваше Недко Недев – пак бих станал фотограф… и то добър. За да снимаш не е достатъчно да имаш фотоапарат. Трябва да се познава историята на това, което снимаш. Днес всеки снима с телефон или апарат. Но това са снимки за спомен. За художествената фотография е нужна мисъл.“

Поклон пред паметта му!

parvomai.net

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Се
    Семейство Мущанови
    13 0
    21:20, 3 фев 2017
    Поклон пред светлата му памет!
  • 2
    Поклон и признателност за твоето дело,Недко! Ти заслужено и с признателността на цялото население на Община Първомай ,зае своето високо място в историята ни и най-вече в героичната история на Първомайския край.Почивай в мир и поклон от нас всички,скъпи Недко!
Последни новини