1200 чиновници обгрижват европредседателството ни

Не изоставаме с подготовката за председателството на Съвета на Европейския съюз (ЕС). Това увери заместник-директорът на Националния център по подготовка и провеждането на председателството Яна Дочева по време на дискусия по темата в Министерския съвет.

Не сме спирали с подготовката. На 99% са изпълнени кадрите, посочи Дочева. Тя открои обаче, че няма мотивация в квалификация по европейската тема в администрацията. 1200 чиновници ще обгрижат българското председателство.

От своя страна изпълнителният директор на Института по публична администрация Павел Иванов коментира, че какво е да си член на ЕС разбираш, когато председателстваш ЕС. Той подчерта, че за това ни е нужен капацитет. В европолитики за два месеца са обучени 700 души.

Франция и България са исторически свързани. Тази позиция изрази френският посланик у нас Ерик Лебедел. По думите му България и Франция са имали общи граници по времето на Карл Велики и хан Крум.

Франция е бащата на ЕС, похвали се дипломатът. Популизмът и евроскептицизмът в България са много слаби. България става все по-важна и по-централна за Европа, изтъкна Лебедел. Той успокои, че няма да се превърнем в периферия на общността. България става важен елемент на фронтовата линия, подчерта френският посланик. Важни сме за ЕС заради отношенията ЕС-Турция и ЕС-Русия, както и за бежанския проблем.

Невъзможно било Европа да стане федеративна общност. Малко е възможен сценарият "Европа на нациите", но това не може да се изключва като опция. Най-възможното е общността да се рестартира. Това е последен шанс за звън за разбуждане, каза Лебедел. 2017 г. ще е решаваща за ЕС. Българското председателство ще да е шанс за Европа, убеден е още дипломатът.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини