Какво да не правите, ако страдате от безсъние

Нищо не е по-неприятно от това да се събудите от спокойния си сън през нощта, само за да откриете, че не можете да заспите отново.

Въпреки че не съществуват начини, да накарате тялото си да заспи отново, има няколко нещо, с които бихте могли да увеличите шансовете си да поспите.

Съветите са на д-р Майкъл Брюс, експерт по съня.

Не ходете до тоалетната, освен ако наистина не се налага.

Според Брюс дори само изправянето в леглото ще ускори сърдечния ви ритъм. Защо това е от толкова голямо значение ? За да заспите, ритъмът на сърцето ви трябва да е достигнал стойности идеални за тази цел. Те са различни за всеки човек, но обикновено са близо до 60 удара в минута.

Ставайки от леглото вие нарушавате този ритъм и принуждавате сърцето си да изпомпва кръв срещу гравитацията, което означава че то бие с повече от 60 удара в минута. За да заспи, тялото ви ще трябва отново да забави темпо, а това не става бързо.

Успокойте се и не гледайте непрекъснато часовника.

Според Брюс много хора изпитват ирацонален страх, че няма да поспят достатъчно, въпреки че една безсънна нощ не е краят на света. Когато повечето хора се събудят посреднощ и не могат да заспят отново, първият им инстинкт е да погледнат часовника и да пресметнат наум колко часа им остават преди да се включи алармата.

Ученият съветва да не го правите, просто се опитайте да се отпуснете. Ако сте развълнувани или разтревожени, на практика е невъзможно да заспите отново. Прочистете ума си и оставете нещата да се случат естествено, вместо да си налагате да заспите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини