Спецакция в ЕС: 250 в ареста за трафик на оръжие

Почти 250 ареста са извършени в резултат на операция "Босфор" срещу трафика на оръжие през 2016 г., съобщиха от МВР.

Операцията е реализирана в 10 държави-членки на Европейския съюз под координацията на Европол. Целта е пресичане на трафика през България на газови и сигнални пистолети от Турция към Европа, които там се преправят в бойни.

При операцията си иззети 556 иззети газови и сигнални пистолета. Операцията, част от оперативния план за действие на Европол за 2015 г., беше проведена в 10 държави-членки  на Европейския съюз, координирани от Румъния.

Въз основа на извършен анализ от страна на Европол десет държави-членки на ЕС - Румъния, Гърция, Белгия, Холандия, Полша, Кипър, Финландия, Швеция, Испания и Обединеното кралство, с подкрепата на България, се съгласиха да проведат разследване на техни граждани за притежаване на подобен вид оръжия в съответствие с националното им законодателство.

Българските органи взеха активно участие в седмиците на съвместни действия, проведени в периода между 23 май и 27 септември миналата година.

През този период са извършени множество проверки на оръжейни магазини на територията на страната. Установени са чужди граждани, закупували газови и сигнални пистолети и изпращани впоследствие в чужбина. Данни за установените лица са подавани на партньорските служби с цел установяване на евентуална последваща престъпна дейност.

В резултат на операция "Босфор" са претърсени са 421 адреси, иззети са 556 газови/сигнални оръжия. От тях 131 са преправени, иззети са още 108 оръжия и 33748 муниции.

Други нелегални вещи, иззети в хода на операцията, включват: заглушители, инструменти за преправяне на пистолети, оръжия за зашеметяващ ефект, плантации за отглеждане на канабис, оптики за снайпер, гранати, лютиви спрейове, пълнители, 234 старинни монети (престъпление във връзка с културно-историческите ценности).

В Испания са разкрити 4 нелегални работилници за преправяне на оръжия и производство на муниции, дейността им е преустановена. В Гърция властите, с помощта на мобилния офис на Европол, командирован в гръцката столица, за седмица са арестували над 100 лица и са иззели 101 пистолета и 5 537 патрона.

В последните години, газовите/сигналните пистолети са особено популярни сред членовете на организираната престъпност и заемат съществен дял при задържането и изземването на оръжия, ,точняват от полицията. Това се дължи основно на няколко причини:

• Преправянето им в огнестрелно оръжие е сравнително лесно, а също така процесът е обратим при нужда;
• Те са направени от метал и са надеждни при възпроизвеждането на реален изстрел;
• Евтини са и са лесно достъпни;
• Повечето модели са имитация на истински огнестрелни пистолети. Дори и да не бъдат преправени, оръжията могат да бъдат използвани за сплашване при извършване на престъпления.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини