Грипът напада през климатика

"Грипът идва през климатика. Климатиците също допринасят за разпространение на зимните зарази. Инсталациите улесняват разпространението на бактериални респираторни инфекции", предупреди д-р Христо Найденски от Института по микробиология към БАН, пише Стандарт.

"Помещенията с климатици обикновено са затворени херметично и рядко се проветряват. По този начин един и същ въздух се движи непрекъснато и опасните микроорганизми, вместо да се "утаят" на пода, "танцуват" непрекъснато във въздуха", допълни специалистът. Така попадат през устата и носа у човека и предизвикват респираторни инфекции на горните дихателни пътища.

"Климатиците могат да направят много поразии", коментира и шефът на Института по микробиология към БАН акад. Ангел Гълъбов. Той припомни, че преди няколко години изключително устойчивият вирус на ТОРС (тежък остър респираторен синдром) е заразил много клиенти на хотел в Хонконг чрез климатичната инсталация.

"Грипът "Брисбейн" вече нападна България", предупреди д-р Ангел Кунчев, шеф на "Надзор на заразните болести" в МЗ. Европейският център за контрол на заболеваемостта към ЕК е алармирал, че се очаква заразените да са много повече от миналата година. Португалия и Ирландия са пред епидемия. У нас най-много болни има в Сливен и София област.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини