Частни арбитражи ”обират” по 100 души на ден

Частни арбитражни съдилища осъждат по 100 длъжници на ден за дребни дългове. Присъдите не могат да се обжалват, а се оказва, че борчовете са по 20–50 лева.

С начисляването на разноските по делата сумите набъбват поне 20 пъти. Това съобщи пред "Телеграф" омбудсманът Мая Манолова.

Тя цитира и скандален случай с мъж, осъден след смъртта му.

"Става дума за малки дългове, но върху върху тях се начисляват огромни арбитражни разноски. Това е бизнес за десетки милиони лева, които се печелят на гърба на гражданите", заяви бившата депутатка.

Манолова е написала 240 писма – до всеки един от депутатите, с молба да намерят час време, за да гласуват окончателно законови промени, които да ограничат произвола на монополите, колекторските фирми и арбитражите.

Законопроектът е напълно готов за приемане на второ четене в пленарна зала. Ако това стане, ще паднат висящите в арбитражите производства и бремето за стотици хиляди потребители. Такса юрисконсулт ще бъде намалена 6 пъти при дела против битови потребители.

"След 20 дни ще призова всеки български гражданин, ако получи решение от арбитражен съд, просто да го хвърли в кошчето", допълни Манолова по Нова телевизия тази сутрин.

Омбудсманът определи арбитражните съдилища като "орган за рекет върху българските граждани".

По думите й, една колекторска фирма може да купи стар дълг за 20 стотинки, и да получи от него 200 лева.

"Ситуацията става много зловеща, когато става въпрос за бърз кредит. Един частен арбитражен съд може да постанови всякакви лихви", изтъкна тя, като даде пример със случай, при който заем от 3 хиляди лева е нараснал до 23 хиляди.

"Съпротивата срещу промените е заради десетки милиони левове печалби", обясни Манолова в "Телеграф".

"Цинизмът на колекторските фирми и арбитражните съдилища вече мина всякакви граници, защото те започнаха да съдят и покойници", коментира тя.

Пример е случаят с човек, осъден от арбитраж 6 месеца след смъртта му заради 20 лева борч от 2009 г., който дори не е ясно дали наистина дължи.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Зв
    звезданка
    0 0
    12:12, 10 яну 2017
    арбитрите в тези частни арбитражи са слаби и некачествени юристи, завършили т.н.пуцове по право.В света решенията на всички арбитражи са обжалваеми.
Последни новини