100 лв. седмично може да струва ефикасното лечение на грип

Грипът ни гълта 100 лева на седмица. Толкова струва лечението на заболелите с необходимите медикаменти, пише "Телеграф".

Ако се стигне до усложнения и прием на скъпи антибиотици против пневмония, сметката набъбва с поне още стотина лева, пресмята всекидневникът.

В момента у нас върлува вирус A/H3N2, познат като „Хонконг”. В част от случаите се наблюдава и негов генетичен вариант „Болзано”, който обаче протича по абсолютно идентичен начин.

Заедно с тях епидемиолозите вече засичат и пандемичния грип „Калифорния”, познат ни още като свински.

„Да вече са положителни и пробите и за A/H1N1, но както очаквахме, той се среща много рядко, при около 10% от хората”, заяви пред „Телеграф” главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Независимо от вида си грипът започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие.

„Коктейл” от лекарства

При подобни симптоми всеки личен лекар включва в рецептата си няколко задължителни лекарства. Едното е антивирусен медикамент, който атакува М-белтъка, т.е. кръглата обвивка на вируса. Неговата цена е 12 лева.

Вторият препарат се изписва, за да бори шипчетата на самия вирус. Обикновено по предписание той трябва да се прилага 5 дни и излиза общо 60 лева.

Още около 25 лева трябва да извадим за прахчетата, 10 лева за ампулите витамин С и още най-малко толкова за спрея за нос.

Пикът на епидемията идва след две седмици

„Ние сме още в началото на епидемията – поясни д-р Ангел Кунчев. - По празниците само наколко области достигнаха епидемични нива, но сега започнаха да се увеличават.”

Специалистът припомни данни от страните, засегнати по-рано, като скандинавските, Испания, Франция. Там интензитетът на заболяването е над два пъти по–висок сравнение с миналогодишната епидемия. 

„Очакваме тези данни да се повторят повторят и при нас”
, казва д-р Кунчев.

Прогнозите са че до 2 седмици ще настъпи пикът на епидемията за цялата страна. Към началото на годината епидемия бе обявена в Пловдив, Хасково, Харманли, Габрово и Перник.

От вчера под строги превантивни мерки са три нови области – Стара Загора, Русе и Монтана. Там се преустановяват имунизациите, профилактичните прегледи, детските прегледи и консултации, както и женскияте консултации и плановият прием на пациенти.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини