Министрите подкрепят Плевнелиев да няма служебен кабинет

Министри единодушно приветстваха решението на президента Росен Плевнелиев да не съставя служебно правителство, а да остави това на новоизбрания президент.

Плевнелиев заяви, че създаването на две служебни правителства - едно негово, и следващо на Румен Радев - само след месец, е рисково решение, което ще попречи на приемствеността между институциите. 

По думите на Плевнелиев правото и задължението да насрочи конкретна дата за предсрочни избори и съставянето на служебен кабинет е именно на Радев. 

„Това, което и премиерът Борисов току-що обобщи на приключилия Министерски съвет е, че разбираме и подкрепяме това решение на президента Плевнелиев. Надяваме се новоизбраният държавен глава бързо да формира служебен кабинет", коментира регионалният министър в оставка Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“. 

На въпрос какво ще успеят да свършат министрите в оставащите им 20 работни дни или 4 заседания на Министерски съвет, тя отговори: 

Ние сме длъжни, макар и в оставка, да изпълняваме своите задължения и ангажименти до деня, в който не бъде сформирано служебно правителство. Така че оставаме на позициите си дотогава“.

Попитана дали приема решението на държавния глава като коледен подарък или като бреме, Павлова каза: 

„Приемам го като задължение, което трябва да изпълним, защото ние сме сериозни и отговорни хора и трябва да си изпълняваме задачите, да бъдем на пост, докато не бъдем сменени – до последния ден, който и да е той. Разбира се, надяваме се и новоизбраният президент максимално бързо да формира служебен кабинет, на който да предадем работата“. 

Президентът Плевнелиев постъпи като един истински държавник, заяви и министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски, като обърна внимание на казаното от него, че страната ни ще изглежда смешна с две служебни правителства. 

По думите му решението на държавния глава е отговорност за министрите, която ще носят до назначаването на служебен кабинет на Радев. 

На въпрос какво ще успеят да свършат дотогава Лукарски отговори: 

„Каквото сме вършили досега, нищо различно. Добре дошли са колегите, които ще дойдат след нас“.

Мисля, че беше правилно решението на Росен Плевнелиев, заяви и правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева. 

„В крайна сметка сме отговорни хора и ще останем дотогава, докогато бъде назначен служебен кабинет. Всеки момент може да бъде назначен служебен кабинет, стига той да поеме отговорност“, коментира още Екатерина Захариева. 

Земеделският министър в оставка Десислава Танева пък каза, че независимо от подадената оставка на кабинета МЗХ работи. 

„Дори и днес в Държавен фонд „Земеделие” се правят последни сметки, за да извършим плащанията по схемата за единно плащане на площ”, посочи тя 

Министърът на културата в оставка Вежди Рашидов също определи решението на Плевнелиев като максимално разумно. 

"Цяла България лежи в ръцете на административното обслужване. Всички си давате сметка, че до 27 декември се приключват и разплащания, и финансова година, заплатите на хората", каза той. 

Според него по Коледа би било престъпление, докато се сменяме, хората да останат без коледни подаръци. 

"Краят се вижда, чакаме да дойде другото правителство, „долу царя, да живее царя“ – това сме го играли много пъти„Това не е подарък. Коледният подарък може да бъде единствено свободата. Не приемайте министерските постове като нещо много приятно – дойдох 106 кг, усмихнат, здрав и си отивам обременен с много отговорности и не така, както дойдох", коментира министър Рашидов. 

Същите мнения изразиха и министрите на околната среда и туризма в оставка Ивелина Василева и Николина Ангелкова.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бу
    буги тарабата
    2 -1
    16:56, 21 дек 2016
    Лилито казала че подкрепяли президента Подкрепят го щото така е наредил и МЕНТОРА му Гръмовержеце БОЙКО от БАНКЯ Тя казва че са сериозни и отговорни хора --да в далаверите разбира са Тая правосъдната ГАРГА и тя се изцепила макар по нейно време станаха сумати дивотии КУЛТУРНОТО ВЕЖДИ и той да не остане назад казал че от много култура докато бил министър ОТСЛАБНАЛ ГОРКИЯ Да го съжалиш Е сега трябвало е да поръчат С–имфоничния оркестър за последно да им изпълни ----ВИЙ ЖЕРТВА ПАДНАХТЕ в НЕРАВНА БОРБА --ГѝОНСУРАТИ
Последни новини