Китайски вестник зове правителството да анексира Тайван със сила

Китай трябва да подготви план за превземане на Тайван със сила и да направи бързи приготовления за военно нахлуване. Това призовава контролиран от Комунистическата партия на Китай вестник, съобщават Ройтерс и "Гардиън".

Призивът е във връзка с нарушената от Доналд Тръмп дългогодишна политика на САЩ към Китай.

Припомняме, Пекин внесе оплакване срещу САЩ заради телефонен разговор между новоизбрания президент Доналд Тръмп и лидера на Тайван Цай Ингвен. Разговорът доведе до скандал между Вашингтон и Пекин, тъй като Тръмп на практика е нарушил политиката на САЩ в региона на Азия. През 1979 г. тогавашният държавен секретар възприема политиката на "Един Китай" и прекратява отношенията на високо ниво с Тайван. Тръмп намекна, че Вашингтон може да се откаже от дългогодишната си политика по отношение на Тайван.

В отговор на действията на новоизбрания държавен глава на САЩ вестник "Глобал таймс", който често отразява възгледите на управляващата партия в азиатската страна, пише, че Китай трябва да балансира позицията си по отношение на Тайван като "използва сила като основен вариант и внимателно да се подготви".

Китай трябва да покаже решимост и да си върне Тайван със сила, пише изданието в коментарен материал на редакторската колегия.

Според вестника, ако Тайван официално обяви независимост, Китай няма да има време да ги накаже военно.

Пекин през последните години задълбочава търговските връзки с демократичното правителство на острова, което е част от опитите за евентуално съединение. Но Комунистическата партия зае по-твърда позиция след изборите по-рано тази година, спечелени от настоящия президент Цай Ингевен, чиято партия води по-независима политика по отношение на Китай.

"Военното статукво в Тайванския пролив трябва да бъде преформулирано като отговор и наказание на сегашната администрация на Цай", призовава вестникът, който също поиска повече ракети да бъдат насочени към Тайван като лост за натиск при преговори с острова.

"Мирът не принадлежи на страхливците", смята изданието.

Китайски официални представители вече наложиха "наказание", след като ограничиха броя на китайските туристи в Тайван и намалиха инвестициите.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини