Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на БАН

Акад. Юлиан Ревалски е новият председател на Българската академия на науките. Той бе избран на общото събрание на БАН днес.

Битката за поста си оспорваха двама представители на точните науки - физикът-сеизмолог чл.-кор. Николай Милошев и математикът акад. Юлиан Ревалски.

Акад. Ревалски печели вот със значителна преднина. За него са гласували 57 от членовете на Общото събрание на Академията, а за чл.-кор. Николай Милошев, гласовете в подкрепа са 27. Това съобщиха от комисията по избора, предаде БТА.

Математикът акад. Юлиан Ревалски поема поста от акад. Стефан Воденичаров и ще ръководи Българската академия на науките през следващите четири години.

Акад. Юлиан Ревалски (1956 г.) от 2013 г. е директор на Института по математика и информатика (ИМИ) на БАН, а през 2011-2012 г. негов зам.-директор. Той има принос за учредяването на наградата на ИМИ за постижения на млади български учени в областта на математиката. Бил е и гост-професор в университети в чужбина.

4-годишната програма на акад. Юлиан Ревалски е от 26 страници. Като една от основните и социално ангажирани мисии на БАН той сочи трансфера на научни знания към студентите и преподавателите във висшите училища.

Средната работна заплата в БАН сега е с около 200 лева по-ниска от тази в страната, а в сравнение със средната работна заплата във висшите училища разликата е още по-голяма, посочва акад. Ревалски.

Той уверява, че ще положи всички усилия, заедно с ръководните органи на БАН и със Съвета на настоятелите, "за съществено увеличение на заплащането на научния и научно-помощния персонал"

Междувременно днес Народното събрание одобри 10 млн. лв. допълнително за Българската академия на науките(БАН) и 500 хил. лв. за Софийския университет (СУ)"Св. Климент Охридски" за 2017 г. 

Миналия месец учените от БАН проведоха открито общо събрание с искане за нормален бюджет за наука в България. Демонстрацията бе на софийския площад "Княз Александър Първи". 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини