10 правила за подреден гардероб

И най-организираната и дисциплинирана дама сутрин губи поне 30 минути от безценното си време, за да огледа фешън доспехите за битките с мъжкия свят през деня. Дори когато тя е съвсем наясно с деловия и емоционалния си график за следващите десетина часа, хамлетовските колебания гарнират подготовката за началото на бизнес маратона. А когато изборът не е най-подходящият, следва душевен и физически дискомфорт, споходен от солидно изнервяне, диалози, изпълнени с досада и унищожаване поне на един непозволен шоколад. Ето няколко съвета за улесняване на живота.

1. Разделете гардероба на две категорично определени зони. В първата трябва да подредите облеклата, които носите през цялата седмица от понеделник до петък – костюмите, панталоните, саката, полите, роклите. За втората заделете по-горните рафтове – там сложете одеждите, които ви служат през уикенда и ваканцията. Уж непретенциозни, но не по-малко важни. Ако сте фен на дънките, ги сгъвайте на три – не че ще се измачкат, но така по-лесно ще се набиват в очи, когато закъснявате за съботната среща с приятелки.

2. Аранжирайте по цветове всичко, което смятате да облечете за офиса. Много е удобно, въпреки че на първо чете изглежда едва ли не като дреболия. Първо - защото е приятно всеки ден да бъдете в различна тоналност и респективно в отлично настроение, второ – не е необходимо да мислите за съчетаване на нюансите в палитрата. Трето – на мига откривате това, което търсите.

3. Разделете всички аксесоари по чекмеджета – бельото, чорапите, фишутата, коланите, бижутата, шапките, ръкавиците. Смесването е пагубно за времето и нервите. Когато искате да сложите ама точно тези обеци, няма да ги откриете, ако кутийката им се търкаля някъде между бикините ви. Да не говорим, че шаловете също е добре и полезно да са сгънати по цветове. Но това вече е висш пилотаж.

4. Никога не смесвайте пуловерите от кашмир, вълна или мохер с черни дрехи – иначе през целия ден ще се чудите дали по вас няма остатъци от влакна и постоянно ще се опитате да огледате гърба си, което е невъзможно и е трудно дори с огледало.

5. Отървете се от всичко, което няма да обличате в обозримо бъдеще – развлечените стари пуловери, плетените блузи с пилинг, протритите джинси, които хич не са шикозни, въпреки че дори жени около 30 движат из София с резнати в коляното модели. Може да заделите нещо за работа на вилата, но надали чак толкова скоро ще се отдадете на селскостопански дейности, така че смело чистете пространството. На тези страници често припомняме, че ако то е задръстено, енергията покрай вас също не може да циркулира на бързи и ефективни обороти. И това не са "глупости" по фън шуи, а чиста реалност.

6. Затворете официалните си тоалети в калъфи с ципове или ги оставете в найлоновите пликове от химическото чистете. Колкото и да учудващо, прахта влиза дори в гардероба и по външните шевове на облеклата се забелязва тънък, но неприятен слой от нея. София никога не е била толкова мръсна, колкото е сега. През последните петилетки от прокълнатия социализъм миеха улиците редовно и дрехите оставаха чисти за по-дълго време.

7. Поради същата причина избягвайте да изпускате дрехи върху паркета – дори да чистите всеки ден, което, разбира се, е невъзможно, текстилът ще наруши визията си в съприкосновението си с прахта.

8. Никога не слагайте в гардероба връхните облекла, които носите постоянно. Особено когато са влажни. Тогава има опасност те да "осигурят" неприятен мирис на другите дрехи. Ако в антрето нямате външен гардероб за тях, просто ги оставете на закачалката.

9. Подредете обувките си на рафтове с
плъзгащи се врати. Никога не слагайте чифтовете един върху друг. Дори да не притежавате армия от маркови патъци като Кари Брадшоу от "Сексът и градът", трябва да запазите от деформации тези, които имате – скъпарски или "нормални". Най-добре, разбира се, е да ги държите в кутии или в торби от плат. Но това е само за най-големите перфекционисти.

10. Осигурете добро място и за чадърите – за да ги виждате без особено усилие. В противен случай дъждът и снегът винаги ще ви изненадват – така, както това се случва всяка година на столичното кметство.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини