13 °C

Германското разузнаване: ИД внедрява терористи сред бежанците

На 13 ноември миналата година три отряда бойци на т.нар. "Ислямска държава" (ИД), въоръжени с автомати "Калашников", атакуваха едновременно няколко обекта в Париж - стадиона "Стад дьо Франс", концертната зала "Батаклан" и кафенета и ресторанти във френската столица. Тогава загинаха 130 души, 85 от които в "Батаклан". Междувременно знаем, че всичките деветима мъже, извършили нападенията, са влезли в Европа с бежанските потоци през 2015 година.

Германският вестник "Велт ам Зонтаг" цитира сега доклад на германското външно разузнаване БНД, в който се твърди, че ИД обучава джихадисти как да се внедряват сред хората, търсещи убежище в Европа. Така например потенциалните терористи биват обучавани как да отговарят на въпросите на граничните власти, за да не събудят подозрения.

От БНД отказаха да дадат допълнителна информация. На запитване на Дойче Веле говорител на разузнаването отговори следното: "Разузнавателната служба предоставя информация само на германското правителство или на определени представители на Бундестага".

"Нищо ново"

"Всъщност няма нищо ново в информацията, че ИД инфилтрира свои хора сред бежанците", казва Сузане Шрьотер, експертка по въпросите на ислямския тероризъм. "Предупреждавах за тази опасност още преди джихадисти да тръгнат към Европа заедно с бежанците", добавя Шрьотер. И припомня: "Самата "Ислямска държава" беше обявила, че ще внедри свои бойци сред бежанците. Но политиците не го взеха насериозно".

Само през 2015 година Германия прие над 840 хиляди бежанци. Граничните власти бяха прекомерно претоварени, поради което имаше сериозни пропуски при регистрацията на влизащите в страната хора, посочва още Шрьотер и добавя: "Нашите лидери се опасяваха, че ако научим за евентуалното наличие на терористи сред бежанците, това ще налее вода в мелницата на десните популисти и ще засили още повече антибежанските настроения. Затова те омаловажиха опасността - и определено сбъркаха", казва Шрьотер.

Лесна плячка

Сред бежанците има най-различни хора - едни споделят идеите на ИД, а други бягат точно от "Ислямска държава". Повечето от хората, търсещи убежище в Европа, са млади мъже, които много бързо се разочароват от реалността, която ги очаква тук, казва по-нататък германската експертка и обяснява:

"Трафикантите са им обещавали, че в Европа ще получат пари, къща, кола, но както знаем, действителността е съвсем друга", посочва Шрьотер. Дългите срокове за обработка на техните молби за убежище засилват още повече недоволството, в резултат от което много бежанци просто напускат приютите, където са били настанени. Така те стават лесна плячка за фундаменталистите.

Какво може да се направи?

Опасността от терористични нападения и кибер-атаки принуди двете германски разузнавания - външното и вътрешното - да пренасочат 73 милиона евро от бюджетите си за следене на активността в интернет и на телефонните комуникации. Възможно е повишеното следене да засегне и много обикновени граждани, както и бежанци, които нямат нищо общо с тероризма. "Но на фона на опасността от голям терористичен акт подобни мерки са оправдани - както заради възможните жертви, така и заради ефекта, който би имало подобно нападение", посочва Сузане Шрьотер.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В работата си срещнете разбиране и с общи усилия ще приключите задачите си днес. Някои от вас ще получат очакваните финансови средства, с които ще започнат своя нов бизнес. Активността ви по отношение на предстоящо събитие ще е голяма и така си осигурявате безпрепятственото му осъществяване.
15.10.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден ще е особено успешен за онези от вас, които се занимават с търговска или някакъв вид посредническа дейност. Успявате да реализирате свой проект, който дълго време е чакал удобен случай. Очаква ви скорошна стабилизация във финансов план, която ще ви даде възможност да си отдъхнете. Зарадвайте свой близък с нещо, за което знаете че ще му хареса.
15.10.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не бъдете нетърпеливи. Възможна е ситуация, провокирана от невъзможността ви да влезете в тон с околните. Изяснете пред себе си причините за подобно настроение. Ако ви измъчват парични проблеми, много скоро ще се зарадвате на неочаквани приходи. В любовта обаче ще ви се наложи да се разделите с обзелата ви апатия.
15.10.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден ви предлага различни изненади в професионален и личен план. Заети сте с твърде много неща наведнъж, което в определен момент може да се окаже доста изтощително. Преценете на което можете да се посветите в момента и не се колебайте да отложите останалите си ангажименти. Сърдечният ви партньор ще ви разбере и подкрепи решението ви.
15.10.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате добри професионални шансове днес, които обаче ще трябва да използвате докрай и без колебание. За предпочитане е да действате самостоятелно, тъй като това ви гарантира по-бърз напредък и независимост. Бихте могли да имате проблеми само когато ви се наложи да взимате важни решения, но бъдете сигурни че близките ви няма да ви лишат от съветите си в такъв момент.
15.10.2019

Хороскоп за Дева

Дева
При част от вас днес се наблюдава временен застой в професионалното развитие, но това съвсем не бива да ви притеснява. Имате възможност добре да обмислите позициите си и да намерите своите бъдещи шансове за реализация. Ваш близък се заема с нещо, което е твърде неподходящо за него, вие можете да се произнесете деликатно по този въпрос.
15.10.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Имате много добри шансове през този ден, но е желателно да не допускате емоциите да ви пречат при взимането на решения. Действайте трезво и имайте предвид мнението на околните, което при всички случаи ще ви е от полза. Увереността е ваша силна черта и тя ви извежда с крачка напред пред останалите. Превърнете това в основното си предимство днес.
15.10.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С хубави мисли ще посрещнете утрото и ще се радвате на живота си. Все повече осъзнавате колко щастливи хора сте, щом имате възможността да се занимавате с нещата, които ви доставят удоволствие и до себе си имате своите близки. Благородното ви отношение към някого ще му помогне.
15.10.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Можете да получите много добро предложение в личен или професионален план стига да проявите необходимата гъвкавост да направите компромис. Ще имате и достатъчно време за почивка и забавления, просто не пренебрегвайте непосредствените си ангажименти. Многообещаващ флирт вечерта ще ви донесе нужното ви разнообразие и ще отвлече мислите ви в много приятна насока.
15.10.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Обстановката около вас е благоприятна и някои съмнения, които сте имали до сега ще отпаднат сами. Желанието ви да успеете в дадено начинание е силно и в известна степен обременяващо. Изяснете за себе си приоритетите, които сте си поставяли и не робувайте на прекаления си максимализъм.
15.10.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
По-малко говорете и повече слушайте какво се говори. С такова поведение е сигурно, че ще избегнете грешките и ще привлечете интереса към себе си. По отношение очакванията към вас се отнесете спокойно и направете необходимото, за да не разочаровате онези, които ви вярват.
15.10.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Успешен ден, особено за бизнеса. Задължително изпипвайте всички детайли при сключване на договори и сделки, за да спечелите. При общуването с околните бъдете по-търпеливи, за да не попаднете в конфликтна ситуация. Получавате средствата, от които отдавна имате нужда. Разбирателство и спокойствие у дома.
15.10.2019
Последни новини