5 °C

Германското разузнаване: ИД внедрява терористи сред бежанците

На 13 ноември миналата година три отряда бойци на т.нар. "Ислямска държава" (ИД), въоръжени с автомати "Калашников", атакуваха едновременно няколко обекта в Париж - стадиона "Стад дьо Франс", концертната зала "Батаклан" и кафенета и ресторанти във френската столица. Тогава загинаха 130 души, 85 от които в "Батаклан". Междувременно знаем, че всичките деветима мъже, извършили нападенията, са влезли в Европа с бежанските потоци през 2015 година.

Германският вестник "Велт ам Зонтаг" цитира сега доклад на германското външно разузнаване БНД, в който се твърди, че ИД обучава джихадисти как да се внедряват сред хората, търсещи убежище в Европа. Така например потенциалните терористи биват обучавани как да отговарят на въпросите на граничните власти, за да не събудят подозрения.

От БНД отказаха да дадат допълнителна информация. На запитване на Дойче Веле говорител на разузнаването отговори следното: "Разузнавателната служба предоставя информация само на германското правителство или на определени представители на Бундестага".

"Нищо ново"

"Всъщност няма нищо ново в информацията, че ИД инфилтрира свои хора сред бежанците", казва Сузане Шрьотер, експертка по въпросите на ислямския тероризъм. "Предупреждавах за тази опасност още преди джихадисти да тръгнат към Европа заедно с бежанците", добавя Шрьотер. И припомня: "Самата "Ислямска държава" беше обявила, че ще внедри свои бойци сред бежанците. Но политиците не го взеха насериозно".

Само през 2015 година Германия прие над 840 хиляди бежанци. Граничните власти бяха прекомерно претоварени, поради което имаше сериозни пропуски при регистрацията на влизащите в страната хора, посочва още Шрьотер и добавя: "Нашите лидери се опасяваха, че ако научим за евентуалното наличие на терористи сред бежанците, това ще налее вода в мелницата на десните популисти и ще засили още повече антибежанските настроения. Затова те омаловажиха опасността - и определено сбъркаха", казва Шрьотер.

Лесна плячка

Сред бежанците има най-различни хора - едни споделят идеите на ИД, а други бягат точно от "Ислямска държава". Повечето от хората, търсещи убежище в Европа, са млади мъже, които много бързо се разочароват от реалността, която ги очаква тук, казва по-нататък германската експертка и обяснява:

"Трафикантите са им обещавали, че в Европа ще получат пари, къща, кола, но както знаем, действителността е съвсем друга", посочва Шрьотер. Дългите срокове за обработка на техните молби за убежище засилват още повече недоволството, в резултат от което много бежанци просто напускат приютите, където са били настанени. Така те стават лесна плячка за фундаменталистите.

Какво може да се направи?

Опасността от терористични нападения и кибер-атаки принуди двете германски разузнавания - външното и вътрешното - да пренасочат 73 милиона евро от бюджетите си за следене на активността в интернет и на телефонните комуникации. Възможно е повишеното следене да засегне и много обикновени граждани, както и бежанци, които нямат нищо общо с тероризма. "Но на фона на опасността от голям терористичен акт подобни мерки са оправдани - както заради възможните жертви, така и заради ефекта, който би имало подобно нападение", посочва Сузане Шрьотер.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
28 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
28 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
28 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
28 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
28 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
28 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
28 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
28 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
28 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
28 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
28 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
28 фев 2020
Последни новини