17 °C

В Бяла река с патриотични игри отбеляза патронния празник на училището

Изображение 1 от 6

  Учители и ученици от с. Бяла река отпразнуваха патронния празник на своето училище - "Любен Каравелов". Разделени на три отбора, децата представиха презентации за народните будители, след което отговаряха на въпроси. Компетентно жури оценяваше презентирането, изложените исторически данни и езикова компетентност. Музикалната програма бе подготвена от г-жа Велчева, а след официалната част бяха проведени спортни игри.

  За поредна година наш партньор бе Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която осигури и наградите за отборите. Със съдействието на Председателя- г-н Димитров и Секретаря- г-жа Кьосева, която бе и жури на състезанието, се повеждат лекции, презентации и дискусии с цел превенции срещу различни противообществени прояви сред подрастващите.

  От  2015-2016г. училището  работи по  Националната стратегия за образователна интеграция  на деца и ученици от етническите малцинства (2015 – 2020). В тази връзка от 10 до 14 октомври 2016 г. се проведе седмица на четенето,  подредена бе изложба с рисунки, посветени на любими герой от приказки.

  По време на Седмицата за образователна интеграция  на деца  и ученици  от етническите малцинства от 24.10-28.10. осъществихме срещи с бивши  възпитаници на нашето училище.

  Всички  ученици от ОУ “Любен Каравелов“ от ромски произход, които са посещавали редовно  учебни занятия,  са завършили успешно  8 клас. 80%  завършват  средно образование в СУ и ПГСС- Първомай. Същите са реализирани фермери, които работят по европейски програми и проекти, обогатявайки своя инвентар и техника, изграждайки модерно и съвременно стопанство. Осигуряват работни места на местно ниво. Сред тях има и земеделски производители.

  Ромите в с. Бяла река са трудолюбиви и отговорни. Държат собствените им деца също да завършат успешно училище. Много от възпитаниците на ОУ „Любен Каравелов” продължават своето висше образование  в престижни университети в страната -  Стопанска академия –гр. Свищов, ПУ, ВСИ- гр. Пловдив и други. Една част от завършилите роми  работят в чужбина- Германия, Гърция, Англия, Малта. С някои се свързахме по телефона, други посетихме на място във фермите им в с. Бяла река.

  Фермерите споделиха своя опит, образование, реализация. Убедени са, че познаването на законовата уредба, доброто владеене на книжовен български език, добрата комуникация, стремежът към знание и не на последно място упоритост и труд, са предпоставки за успех и реализация.

  Родители и местна общност одобряват образователната среда в училище и създадените условия за реализация на образователно –възпитателния процес.

  Последната придобивка на ОУ “Любен Каравелов“ – с. Бяла река е  построяване и откриване на вътрешна тоалетна в края на м. октомври – 2016 година.

  Източник: Parvomai.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви ден, който ви предлага разнообразни възможности. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го прекарате, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Използвайте даденостите и бъдете полезни с уменията си. Повярвайте, ще бъдете оценени, а и вие самите ще се почувствате по-добре. Хобито ще ви достави удоволствие, а превърнете ли го в основно занимание, ще спечелите повече. Други ще обмислят промени, свързани с работата или пътуванията.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  В каквото и настроение да сте днес, не създавайте напрежение около себе си. Нещата ще се подреждат и без да влагате много нерви, бъдете по-спокойни и усмихнати. Нечия близост ви прави щастливи и внася сигурност в живота ви. Оценете го и се усмихнете, светът е по-добър, когато и вие сте добри към него.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чуждите неволи ви причиняват страдания и това ви прави раздразнителни. Помогнете, но не изпадайте в крайности. Животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви, ако изправите собствените си грешки. Среща с приятел ще ви помогне да се отпуснете. Други ще посветят от времето си в овладяване на нови знания или изучаване на чужд език.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате желание за почивка, но и няма да пренебрегнете задачите си днес. Стремежът ви за победа ще ви държи в будно състояние, като наред с това ще показвате и правилното отношение към събитията около вас. Ще се почувствате горди от себе си, запазвайки и уважението на околните.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви дълго мечтан ден в домашна обстановка, където атмосферата едва ли ще бъде нарушавана от разноречия и други неприятни неща. Наслаждавайте се на спокойствието си и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Без излишни вълнения ще разпределите задачите си и ще намерите време за всичко, което предвиждате за днес. Във възможностите ви е да задоволите и желанията на близките си. Това ще ги зарадва и ще подобри настроението и бита им. Предстоят ви незабравими мигове заедно. При водене на преговори бъдете максимално ясни и не изпадайте в излишни монолози.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си. Денят е създаден точно за това.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най - вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Разнообразие от възможности и добро настроение за представителите на знака. С каквото и да решите да се занимавате, едва ли ще ви е скучно дори за момент. Получавате интересно предложение, на което няма да откажете. Ще ви се наложи да се съгласите със свой близък по важен въпрос.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не идеализирайте прекалено партньора си за да не останете разочаровани от него в един момент. Стремежът ви към независимост ще ви отдалечи от всеки, дръзнал да се доближи до вас. Сами си създавате предпоставки да страдате, като прехвърляте вината върху чуждото несъвършенства.
  21 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате известни колебания днес относно по-нататъшните си действия на работното място. Изправени сте през труден избор, затова не избързвайте с решението си. Посъветвайте се с хората около вас и се опитайте да разберете и тяхната гледна точка, което ще ви бъде от огромна полза. В личен план си очаква временно разминаване с любимия човек.
  21 сеп 2020
  Последни новини