В Бяла река с патриотични игри отбеляза патронния празник на училището

Изображение 1 от 6

    Учители и ученици от с. Бяла река отпразнуваха патронния празник на своето училище - "Любен Каравелов". Разделени на три отбора, децата представиха презентации за народните будители, след което отговаряха на въпроси. Компетентно жури оценяваше презентирането, изложените исторически данни и езикова компетентност. Музикалната програма бе подготвена от г-жа Велчева, а след официалната част бяха проведени спортни игри.

    За поредна година наш партньор бе Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, която осигури и наградите за отборите. Със съдействието на Председателя- г-н Димитров и Секретаря- г-жа Кьосева, която бе и жури на състезанието, се повеждат лекции, презентации и дискусии с цел превенции срещу различни противообществени прояви сред подрастващите.

    От  2015-2016г. училището  работи по  Националната стратегия за образователна интеграция  на деца и ученици от етническите малцинства (2015 – 2020). В тази връзка от 10 до 14 октомври 2016 г. се проведе седмица на четенето,  подредена бе изложба с рисунки, посветени на любими герой от приказки.

    По време на Седмицата за образователна интеграция  на деца  и ученици  от етническите малцинства от 24.10-28.10. осъществихме срещи с бивши  възпитаници на нашето училище.

    Всички  ученици от ОУ “Любен Каравелов“ от ромски произход, които са посещавали редовно  учебни занятия,  са завършили успешно  8 клас. 80%  завършват  средно образование в СУ и ПГСС- Първомай. Същите са реализирани фермери, които работят по европейски програми и проекти, обогатявайки своя инвентар и техника, изграждайки модерно и съвременно стопанство. Осигуряват работни места на местно ниво. Сред тях има и земеделски производители.

    Ромите в с. Бяла река са трудолюбиви и отговорни. Държат собствените им деца също да завършат успешно училище. Много от възпитаниците на ОУ „Любен Каравелов” продължават своето висше образование  в престижни университети в страната -  Стопанска академия –гр. Свищов, ПУ, ВСИ- гр. Пловдив и други. Една част от завършилите роми  работят в чужбина- Германия, Гърция, Англия, Малта. С някои се свързахме по телефона, други посетихме на място във фермите им в с. Бяла река.

    Фермерите споделиха своя опит, образование, реализация. Убедени са, че познаването на законовата уредба, доброто владеене на книжовен български език, добрата комуникация, стремежът към знание и не на последно място упоритост и труд, са предпоставки за успех и реализация.

    Родители и местна общност одобряват образователната среда в училище и създадените условия за реализация на образователно –възпитателния процес.

    Последната придобивка на ОУ “Любен Каравелов“ – с. Бяла река е  построяване и откриване на вътрешна тоалетна в края на м. октомври – 2016 година.

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини