Екип от "Златаров" завоюва III-то място на "Наука на сцена"

Изображение 1 от 4

    Десетокласничките Даяна Цветкова и Аделина Аврамова спечелиха трето място в VI-я Национален фестивал „Наука на сцена“, проведен през уикенда в гр. Севлиево.

    Момичетата са гимназистки от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Участието им на форума беше подготвено от преподавателката по химия Златка Гарова, а това, с което спечелиха симпатиите на жури и публика беше атрактивното представяне в направление „Работилници“ (workshop) на темата „Обогатяване на научната грамотност на учениците чрез допълнителни дейности в есенно училище за нанохимия и нанотехнологии”.В направлението взеха участие още 20.

    Освен „Работилници“, в които учениците представяха експерименти и иновационни демонстрации, участниците можеха да се включат в семинари, които включват теоретични постановки и опити и щандове, на които ученици и учители представят макети, модели, постери, рисунки и кръстословици.

    VI- ия Национален фестивал „Наука на сцената” за ученически идеи и проекти се организира от Министерството на образованието и науката и Община Севлиево, с подкрепата и съдействието на Съюза на физиците в България, Българското дружество за химическо образование и история и философия на химията – Съюза на химиците в България, Фондация „Еврика”, Форум „Демокрит”, Националния политехнически музей, Националния ученически екопарламент, Центъра за творческо обучение, София. Националният фестивал дава възможност, учители и ученици да осмислят и представят естествените науки по нов, оригинален начин, а целта му е да се повиши интересът на учениците към природните науки.

    От 2006 г., конкурсът се провежда ежегодно за проекти на ученици с интереси в естествените науки. Тази година сред проектите преобладаваха тези в областта на физиката. Домакини за пети пореден път са Община Севлиево и Регионалното управление по образование -Габрово.

    Ръководителката на екипа от Първомай Златка Гарова разказа: „Нашият екип се представи с работилница по нанохимия и нанотехнологии, разделена в три части: теоретична – запознаване с основни въпроси свързани с нанонауката и нанотехнологиите и тяхното приложение в практиката и в живота; експериментална – извършване на експериментална работа по нанохимия в залата, представяне на резултати от изследователската работа и обобщения; творческа – изработване на постери на тема Нанотехнологиите около нас и Нанотехнологиите в природата; колаж с цветна мозайка; модел на молекулата на графен със специален пластелин.

    В представянето участваха и ученици от град Кюстендил, а Даяна Цветкова и Аделина Аврамова, в ролята на асистентки по атрактивен начин организираха и помагаха на участниците в групи да извършват експерименти, да изработват постери и колажи. В края на нашето представяне участниците записаха своите послания върху изработените от тях елечета.

    Комисията бе особено впечатлена от научните знания и от високата компетентност на нашите представителки. Можем с удовлетворение да отбележим, че нашето представяне в работилница (Workshop) предизвика голям интерес и получи висока оценка“.

    За III-то си място членовете на екипа от СУ „Проф.д-р Асен Златаров“ получиха специални сертификати, грамоти и кристални статуетки.

    След това организаторът на форума проф. д-р Ана Георгиева благодари на всички за участието в мероприятието и пожела още по-активно да се работи за повишаване на екологичната култура и за опазването на нашата природа чиста и животворна.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини