Москва: Белгийски Ф-16 поразиха село в района на Алепо

Шест души са загинали от въздушен удар в сирийското село Хасаджек, а четирима са ранени, съобщи руският център за помирение на враждуващите, цитиран от ТАСС.

Удара по селото в района на Алепо са нанесли самолети на водената от САЩ коалиция против "Ислямска държава", става ясно от съобщението.

Бомбардировката, в която са разрушени две къщи, е извършена на 18 октомври в 03 ч. местно време (съвпада с българското). По това време в района не са летели самолети на руските или сирийските ВВС, но е са забелязани белгийски изтребители.

„В района на село Хасаджек в нощта на 18 октомври задачи изпълняваха самолети на международната коалиция – съобщава руското министерство на отбраната. - Със средства за контрол на въздушната обстановка в посоченото време там бяха фиксирани два Ф-16 на ВВС на Кралство Белгия.”

На информацията нощес реагира говорителката на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова.

„Чакаме декларации на Държавния департамент с твърдо осъждане на ударите по граждански обекти и на убийството на мирни жители – написа Захарова в страницата си във Фейсбук. – Мисля, че няма да е трудно и да се намерят снимки на загиналите, за да се задейства съответната кампания по Си Ен Ен.”

В последните седмици редица западни страни, както и чуждестранни медии, активно обвиняват Русия в бомбардирането на граждански обекти в Алепо, припомня ТАСС.

При интервю с руския външен министър Сергей Лавров репортерката на Си Ен Ен Кристиан Аманпур му показа снимка на дете, пострадало уж от действията на руската авиация.

В понеделник, 17 октомври, външните министри от ЕС обвиниха в целенасочени удари по училища и болници сирийските правителствени сили и ВВС на Руската федерация.

В декларацията си Съветът на ЕС по Сирия отбелязва, че е необходимо „да се разгледат военните престъпления в Сирия от Международния наказателен съд”.

В Москва смятат тези обвинения за безпочвени, допълва ТАСС. Руските военни неведнъж са заявявали, че нанасят изключително точни удари по предварително откроени цели извън жилищни постройки.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини