Местан готов да се кандидатира за президент, чакал ГЕРБ

ДОСТ изчаква кандидата на ГЕРБ за президент и тогава решава дали да издигне свой кандидат. Ако такъв ще има, то това ще е лидерът на формацията Лютви Местан.

Това стана ясно от коментара му, след като регистрира партията за участие във вота на 6 ноември. 5026 подписа внесе ДОСТ в ЦИК.

Тази регистрация, както той уточни в началото на изказването си пред медиите, не означавало автоматично кандидат на ДОСТ за държавен глава.

Президентските избори не могат да бъдат сведени до тактическо съображение да се преброим, заяви Местан. Целият политически ресурс на партията му щял да бъде впрегнат в това следващият държавен глава да е откровен атлантик и европеец.

Окончателното решение щяло да зависи от хода на герберите, които единствени от големите партии, не са обявили кандидата си.

Лидерът на ДОСТ анализира политическите ходове на премиера Бойко Борисов. Той съзира добре премислена стратегия за укрепване и разширяване на националистическото пространство в българската политика с крайна цел крайните националисти у нас да постигнат впечатляващ резултат, за да се легитимира евентуално тяхно участие в управлението на страната на принципа „народът така ни подреди”.

Местан разчете и знака, който щял да отправи премиерът, ако не се впусне в президентската надпревара. Некандидатирането на господин Бойко Борисов е откровен политически знак, заявка за трети премиерски мандат, обясни той. Трети премиерски мандат обаче бил доста рисков.

Лидерът на ДОСТ заподозря, че той вече „има в главата си формула”, която да му гарантира стабилно управление. Това включвало участие на популярните партии на деняТрети мандат щял да включва крайните националистиЧаст от стратегията на Борисов била да няма силна опозиция. Затова като гарнитура в тази формула щяла да се пришие БСП.

ДОСТ няма да подкрепи левите кандидати. Не били реални атлантици. Нямали правилното отношение към кримския проблем. Трябвало да се чуе и ясното им мнение за руските избори в Крим.

Лютви Местан осъди и изказването на Пьотр Толстой. То било не само антибългарско, но и антиевропейско.

Лидерът на ДОСТ анализира и поведението на бившата си партия и изявлението на Мустафа Карадайъ, че почетният председател Доган бил достоен за кандидат за президент.
За този човек трябва да говорим сериозно, започна Местан с анализа. Тази заявка на ДПС е блъф, категоричен бе той. Президент е малко за почетния председател на ДПС, ироничен бе той. Вместо това от бившата му партия трябвало да инициират промени в основния закон и да се въведе фигурата на почетния президент. Може би и това е малко, смята Местан. Трябвало да направят Доган или „новият Левски“, както го нарече той, или пожизнен почетен президент.
Иначе според него от ДПС мерели ходовете си с ДОСТ.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини