Творби от дърво и екзотични растения красят градината на семейство Колеви

    Семейството на Атанаска и Живко Колеви превърна градината около дома си в изложбена зала на открито, съчетаваща причудливо творби от дърво на съпруга с екзотични растения и красиви камъни.

    С усет към красивото и непостигната мечта да учи дървооработване, Живко открива в природата нестандартни клони и коренища, които превръща в пластики. Често му се случва хората да го гледат с удивление, че е прибрал някой кютук, „който дори за горене не става“, а след това да цъкат с език, че го е превърнал в животно или човешка глава.

    Освен шкурка, безир и лак, самоукият майстор използва и пирограф, за да добави някой детайл към творбата си и да я завърши. Признава, че не всяко нестандартно дърво е подходящо – най-напред трябва да видиш нещо в него.

    Първата му работа е дървен манастир, изработен от крехки клонки на иглолистни дървета. Над него се трудил повече от месец, добавил е дантелени перденца, а с малко електричарски умения го е превърнал и в нощна лампа.

    Освен това е изработил саморъчно дървената облицовката в приземния етаж на къщата си. Преди години превърнал изровени липови пънове в поставки за цветя. Сега открива „заготовки“ за своите творби по туристическите пътеки – така са се появили магарешка глава, динозавър, слон и още много донесени от Сливодолското падало, Каньона на водопадите и другаде. Затова накъдето и да тръгне носи в себе си трионче.

    Дървените творби са разположени в градината сред познати и непознати растения. Едно от любимите му е люта чушка, която се използва само за декорация. Сред екзотиките може да се открие женшен, авокадо, золотая уста (венерин косъм), маймунска палма и други. От семка е отгледал почти двуметрова моринга. Растение, от което се прави чай за стомашни проблеми. Морингата е дошла в България от Судан, където зет му е служил като пилот.

    Често в раницата на Живко освен дървен материал намират място и камъни. Тях ги е подредил, за да оформят алея. Преди години в дома му е идвала жена, която казва, че познава свойствата на камъните. Тя ги изследвала и открила, че между тях има полезни за различни органи в човешкото тяло и препоръчала парченца от тях да се потапят във вода, която после да се изпива.

    Дали е вярно не можем да кажем, но с красотата си градината на семейство Атанаска и Живко Колеви създава чувство за хармония, уют и позитивизъм.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини