Приказката на доброволците тази година беше писана в Карлово

    Първомайски доброволци, екипа на ЦОП -Първомай и децата от ЦНСТ взеха участие в традиционния Доброволчески лагер, организиран от „СОНИК СТАРТ“ ООД „Доброто побеждава - приказката продължава“. Те участваха активно, демонстрирайки завидни умения в различните дейности, и най-вече, толерантност, уважение на различието, с което спечелиха много нови приятели.

    Лагерът „Доброто остава“ се проведе на 31.08.2016 г. в парк „Здраве“ в гр. Карлово за първи път и се превърна в своеобразна сцена на доброволчески изяви в рамките на е петото по ред събитие, обединяващо младежи от цялата страна около значима кауза и пълноценно прекарване на свободното време. Събитието се организира под патронажа на д-р Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

    Церемонията по откриването започна с традиционното запалване на лагерния огън, а около него се събраха над 100 младежи от цялата страна, спуснали се по по дирята на доброто.

    Те се включиха в разнообразни занимания по предварително подготвените задачи. Някои от доброволците се забавляваха и тренираха своите умения, упражнявайки се в кулинарство; други проведоха арт-занимания и направиха деня по-цветен в „Цветовете на приятелството“.

    „Приказки под чистото небе“ беше открит урок по екология, от който децата научиха, че толерантността има различни измерения и включва и уважение към нашия общ дом – природата. Доброволците, вдъхновени от наученото, създаваха от нищо нещо като използваха непотребни материали, претворявайки ги в произведения на изкуството.

    Въпреки проливния дъжд участниците в доброволческата приказка се забавляваха много, твориха и обменяха идеи и в арт ателието „Цветовете на приятелството“. Освен с рисунките си, децата имаха възможност да изработят уникални гривни, а по-смелите и креативни превърнаха самите себе си в цветни шедьоври.

    Дори и най- младите творци не устояха на изкушението да премерят сили в предвидените разнообразни игри и занимания, тествайки своите способности. Проявеният спортсменски дух и откритост към новия опит в нестандартните групови занимания в лагерното пространство, определи победителят в това състезание – доброто!Доброволческият лагер демонстрира алтернативи пред младите хора, представяйки каузата за толерантност и добротворство. Позитивното отношение, обмяната на опит, създаването на нови приятелства и творческото настроение стартираха още в първия ден от събитието, в първите, вълнуващи моменти в Доброволчески лагер 2016г.

    В края доброволците се разделиха емоционално и тържествено.

    Събитието завърши тържествено с изгасяне на лагерния огън на 1-ви септември, отчитане на постигнатото от управителя на СОНИК СТАРТ, Миглена Маркова-Господинова, екипите по центрове и доброволците и множество благодарности, отправени от участниците в приказни.

    Като част от Национална кампания на СОНИК СТАРТ за ТОЛЕРАНТНОСТ „АЗ СЪМ ТУК И МОГА ДА ТИ БЪДА ПРИЯТЕЛ“, Доброволческият лагер успя не само да насърчи, но и демонстрира на практика живителната сила на обмена и приемането на различията. Участниците от цялата страна обогатиха не само парка, а и себе си, чрез избора на доброволчеството – като по–добрата алтернатива за осмисляне приоритетите на младите хора!

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ам
      Амин
      0 0
      11:15, 8 сеп 2016
      Любовта към Бога поражда висока нравственост.
      Св. Силуан Атонски казва:”Никой не може да знае от себе си, какво е Божията любов, ако Дух Свети не го научи. Показвайки такава любов към нас, Господ и от нас очаква ответна любов, защото любовта към Него е истинската нравственост. В нея ние намираме своята истинска същност.”
    Последни новини