9 области в страната с екстремален индекс за пожари

В 9 области на страната има екстремален индекс за пожароопасност, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Степента на предупреждението важи за областите: Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен и Ловеч. При този индекс са възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. 

От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. 

Много голям индекс за опасност от пожари има в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново,Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград и Перник . 

Тази степен на предупреждение означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите, казват от БАН.

Пожарът край селата Коларово, Доситеево и Рогозиново е локализиран и се охранява, гасят се отделни огнища вътре в периметъра, съобщи  комисар Тошко Бързилов , началник на Националния оперативен център към ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, цитиран от "Фокус". По думите му пожарът е обиколен от всички страни и е с обхват 5000 дка. 

„Засега няма развитие”, каза той и уточни, че е огънят е локализиран. По думите му през цялата нощ са работили 14 екипа на пожарната и 3 екипа на горското стопанство – общо 50 души. Към момента на терен работят над 100 човека, включително и доброволци. „Най-важното е, че няма засегнати населени места”, обясни ст. комисар Бързилов и допълни, че пострадалият кмет на Доситеево, който е с 20 % изгаряния, е без опасност за живота.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини