Панаир на милионерите - мечета за $50 000 и вили за $6 млн. за руските олигарси

Русия може да преживява най-острата финансова криза за последните десет години, но Панаирът на милионерите в Москва отбеляза нови рекорди по разточителство - пише "Таймс магазин".

Рехавата тълпа при откриването на тазгодишния Панаир на милионерите в Москва не успя да помрачи оптимизма на организаторите, че руските олигарси все още имат достатъчно скътани пари, за да си накупят достатъчно от малките удоволствия на живота - частни самолети, яхти и вили в Арабския залив.

Без съмнение тази година се забелязва липса на декадентския блясък от предишните години, който маркираше панаира на лукса в московския изложбен център. На мястото на обсипаните с диаманти мобилни телефони и чистокръвните състезателни коне за по $1 млн., тази година се предлагат автоматични градински косачки, дизайнерски "бобени" чанти и козметика от най-висок клас.

Покрай традиционните екстравагантни модели спортни автомобили тази година на панаира се появиха и по-скромни модели на Volvo, Cadillac и Infiniti.

Голяма част от показаната японска електроника не е ексклузивна, а предназначена за масовия - макар и лукс - пазар. Елена Михайлова от компанията с многозначителното име "Разкош" предлага 56 вили върху изкуствен остров с форма на морско конче край бреговете на Дубай. Всяка една от тях струва по минимум 6 млн. долара.

Но Михайлова е убедена, че ще продаде всичките вили. "В Русия има достатъчно милиардери, да не говорим за милионери, така че предлаганите от нас вили са дори скромен брой от това, което може да се продаде". Ана Никитина от компанията за играчки Echelle показва плюшени мечета по 50 000 долара.

Очите им са направени от истински сапфири и злато, а козината им е изтъкана от златни нишки. "В света има само 125 екземпляра от тези мечета. Ние вече подарихме едно на президента Медведев", споделя Ана. Според Никитина много добре се продават и миниатюрните модели на влакчета с цена от 10 000 евро на квадратен метър.

"Вече продадохме няколко дузини" - казва Никитина. "Кризата тук няма думата, защото щастието не зависи от парите. Тези влакчета са една сбъдната мечта". Силно зависимата от цената на петрола руска икономика през последните години нарои 110 милиардера и 131 000 милионери в долари.

В последната класация на "Форбс" за най-богатите хора на планетата влязоха 87 руснаци с общо богатство от 440 млрд. долара. Оттогава много руски олигарси пострадаха заради световната финансова криза. По оценки на агенция Блумбърг, 25 от най-богатите руснаци, в това число Олег Дерипаска и Роман Абрамович, са загубили общо 216 млрд. долара от капитализацията на своите компании.

Въпреки това, все още им остават достатъчно пари за луксозни покупки. Евгени Колков предлага на панаира хеликоптери с единична цена от 3.2 млн. долара: "Повечето от клиентите ни си купуват нашите хеликоптери за лично ползване. Аз съм оптимист, както и моите клиенти, които също знаят, че кризата един ден все пак ще свърши".

Константин Прибитков е дилър на Aston Martin, който също не се оплаква от липса на клиентела за предлагания модел спортен автомобил DBS на цена от 385 000 долара. "Кризата се усеща при нас, но все пак се надявам да продам между три и пет автомобила" - споделя Прибитков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини