Онкоболни призовават Борисов да запази клиника, спасяваща живота им

Тежкоболни български граждани се обърнаха чрез отворено писмо към премиера Бойко Борисов. Те използват това като последна възможност  преди да сезират европейските институции, в опит да потърсят защита от действията на собствената си държава.

Онкоболните, които до момента са използвали без успех всички средства на стандартната медицина за лечение на напредналите им ракови заболявания, имат като единствена алтернатива метода на интегративната онкология, който се практикува в скъпи германски, австрийски и швейцарски клиники.

Oказа се, че от няколко години в България също съществува такъв медицински център и поради световната известност на клиничните му резултати Европейската Академия по Инсулин потенцирана терапия му е поверила домакинството на „12-та Глобална конфлеренция по ИПТ“, която ще се състои през м. октомври 2016 г. в София.

По силата на конституционните и законовите си права, хората са избрали да се лекуват именно в Медицински център за интегративна медицина, въпреки че за разлика от цивилизованите страни, не получават никаква финансова помощ от държавата си.

"Ние сме избрали да поверим живота си на тези лекари, получаваме реална полза от лечението и държим на това! По неясни за нас причини, от няколко месеца служители на здравната администрация полагат усилия да затворят клиниката и да прекъснат лечението ни, което за мнозина от нас означава сигурна смърт, пишат болните в откритото си писмо.

В защита на живота си болните са се обърнали към всички държавни и обществени институции с изключително простия въпрос – „Какво да правим ако бъде прекъснато единственото лечение което ни помага?“.

"Вместо отговор получаваме омерзително бюрократични текстове от разни чиновници с медицинско образование, но с очевидно ампутирана професионална и човешка съвест, които ни обясняват, че тяхно задължение е да пазят някакъв абстрактен обществен интерес, а нашият конкретен живот не ги интересува. Трудно е да се представят с думи издевателствата на здравните бюрократи върху измъчените ни тела и души!", се казва още в писмото.

Те призовават премиера да вземете тяхна страна "срещу гаврата, която упражняват върху нас т.наречените доктори Ваню Шарков, Златица Петрова, Константин Гърневски, Данчо Пенчев. Те очевидно нямат съвест. Надяваме се на Вашата!"

Припомняме, че това е втори опит да бъде затворено лечебното заведение. След първия се стигна до съд и там медицинският център спечели!

Три проверки е извършила през 2011, 2012 и през месец март тази година ИА “Медицински одит” във връзка с работата на "Медицински център за интегративна медицина". В противоречие с издаденото удостоверение от Столичната регионална здравна инспекция за развиване на дейност, в центъра са извършвани дейности и лечение с противотуморни медикаменти на пациенти. Това е ставало в нарушение на медицински стандарт “Медицинска онкология”, категорични са от МЗ.

“В центъра няма лекари със специалност “Медицинска онкология” или с две специалности – “Вътрешни работи” и “Онкология”, каквото е изискването на медицински стандарт “Медицинска онкология”, отбеляза по-рано здравният министър. Въпреки това в медицинския център е провеждано лечение на онкоболни пациенти, включващо интервенозно приложение на противотуморни медикаменти от лекар без необходимата специалност “Медицинска онкология”.

Доводът относно "Медицинска онкология (химиотерапия)" касае стандартен химиотерапевт онколог хемотолог. У нас официално признати има 43 медицински онколози, които по стандарт трябва да се грижат за 300 хил. болни от рак. В България всяка година умират 17 хил. души. През последните 20 години се наблюдава 30% покачване на смъртността при жените и 12% при мъжете.

В клиниката обаче прилагат комбинирани методи от конвенционалната и алтернативната медицина, насочени към имунната система на организма, а не само към поразения орган, тъй като след време ракът се разпространява и на други места в тялото, обясни преди време д-р Христо Дамянов, управител на центъра.

Друго нарушение, според здравното министерство, било свързано с провеждането на лечение на пациенти с метод, като например “инсулин потенцирана терапия”, който “не фигурира в приетите и задължителни за България “Национални медицински стандарти за системно лекарствено лечение, оценка на лечебен ефект и проследяване на злокачествени тумори при възрастни”, а също така няма необходимите клинични проучвания, които да го определят като ефективен метод и с който не може да се гарантира качество на дейността”.

Министър Петър Москов обяви по-рано, че от направените през години проверки, се установяват идентични нарушения на три медицински стандарта и на Закона за лечебните заведения. “За тези нарушения са предприети действия по реализиране на административно-наказателна отговорност чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения”, пише още здравният министър. 
 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини