На война с миграцията: Село плаща стипендии за висшисти

Една малка българска община тръгна на война с обезлюдяването. Местната власт реши да плати образованието на всеки местен жител, който иска да следва в университет. В замяна, обаче, той трябва да се върне и да работи в местната администрация. Ако се откаже или прекъсне, кметството ще си иска парите обратно, разказва Нова тв.

От години в малката община Якимово край Монтана съществува глад за специалисти. Безработицата е голяма, но висшисти няма. Затова общината се заема да финансира образованието на младежите.

"Помощта, която ще отпуска общината ще бъде в две направения - стипендия или еднократна помощ веднъж в годината или в периода на обучение", обясни зам.-кметът на Община Якимово Константин Владов.

"Дори и минимална да е, пак е помощ. Моята такса е 200 лева”, обясни Теодора Любомирова, която в момента е без работа. Момичето от октомври ще учи предучилищна педагогика и ще кандидатства за помощта.

Още преди да тръгне към София е сигурна, че ще се върне да работи в детската градина в селото. Местните хора обаче не бързат с оптимизма.

"Хубаво е, на мен ми харесва това нещо, но не знам доколко ще свърши работа поне за този район", казва Денислава Методиева, жител на село Якимово.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини