Русия и Турция възстановяват сътрудничеството си на докризисно ниво, разбраха се Ердоган и Путин (видео)

Руският президент Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Ердоган дадоха съвместна пресконференция след края на днешните преговори в Константиновския дворец в Санкт Петербург. Тя бе прадавана на живо включително в интернет (във видеото на около час и половина след началото на стрийма). В около 20-те минути на официалното представяне на преговорите има симултантен превод на английски на ляв канал, на десния е оригиналния звук.

Срещата има много важно значение, бяха думите на руския президент в началото на неговото изявление, за по-нататъшнта съдба на руско-турските отношения. Състоя се конкретен и конструктивен разговор по целия комплекс двустранни отношения, а също и по международните теми на деня. В историята на нашите страни е имало различни, понякога сложни, даже драматични периоди, Но логиката на взаимното уважение неминуемо е надделявала, каза Путин. Той отбеляза, че независимо от сложната вътрешна обстановка в Турция, президентът Ердоган е намерил възможност на пристигне в Русия и тази крачка е доказателство за заинтересоваността на турските партньори от възстановяването на отношенията. Днес, отначало в тесен състав, а после в разширен - с участието на експерти от министерствата и ведомства, в Петебург са набелязани алгоритъмът на по-нататъшните действия и първоначалните задачи за възстановяването многопластовите двустранни отношения с турската страна, каза в изявлението си още руският президент.

Конкретно, приоритет на двете страни в възстановяването на двустранните отношения на докризисното им ниво. Ще бъдат възобновени икономическите отношения. На първо място сред тях Путин посочи общите енергийни проекти с Турция - изграждането на АЕЦ и "Турски поток". В областта на туризма, напомни той, ограниченията за пътуванията на руски граждани вече отпаднаха и пълното възстановяване на тези отношения е въпрос на време. Руският президент напомни, че при това турските власти имат ангажимента да осигурят безопасното пребиваване на руските граждани и да вземат необходимите мерки за сигурност. Путин очерта и пътя за подновяването на работата на строителните фирми, които извършваха значителни работи на руска територия преди кризата в отношенията между двете страни.

Както бе анонсирано непосредствено преди преговорите, двамата президенти са обсъдили борбата с тероризма и положението в Сирия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини