САЩ предадоха на Аржентина документи за ”Мръсната война”

Вашингтон предаде на Аржентина първите разсекретени документи на американското разузнаване и Пентагона за т.нар. Мръсна война, съобщиха ТАСС и БТА.

"Мръсна война" наричат в южноамериканската република периода от 1976 до 1983 г., когато на власт там беше кървава военна хунта, подкрепяна от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери връчи документите на аржентинския президент Маурисио Макри. Той бе на посещение в Буенос Айрес на път за столицата на Бразилия, където днес ще участва в откриването на Олимпийските игри.

"Ще предадем още такива документи в бъдеще", заяви Кери след среща със Сусана Малкора, външен министър на Аржентина.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър не уточни съдържанието на предадените документи. "Бих ги описал като документация от армията и разузнаването", каза той пред журналисти във Вашингтон и увери, че не знае подробности.

През 2002 г. Държавният департамент разсекрети над 4000 грами и други документи за 7-годишната военна диктатура в Аржентина, която отначало бе подкрепяна от правителството на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Президентът Обама реши да разсекрети също документите на Пентагона и разузнаването на САЩ за военната хунта. Той обяви това при посещение в Аржентина през март т.г.

Между 1976 и 1983 г. при властта на военната хунта в Аржентина е разпуснат парламентът, въведен е комендантски час, преустановена е дейността на политическите партии и синдикатите и се извършват репресии, получили названието "Мръсната война".

30 000 дисиденти са избили според някои оценки аржентинските военни в онзи период. Много от жертвите са били свързани със синдикатите или с левичарски групи.

Друг жест от посещението на Кери е, че Държавният департамент ще отпусне 1,5 милиона долара на Аржентина в помощ на реформите и програмите за борба с организираната престъпност и наркомафията.

Гостът увери, че средствата "ще бъдат отпуснати незабавно".

Освен това САЩ ще съдействат на Аржентина да въведе ефективна система за проверка на пристигащите в страната бежанци. Преди време Буенос Айрес обяви, че ще приеме 3500 преселници от Сирия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини