Органик общността срещу закона на Обама за ГМО на етикетите (видео)

Преди дни американският президент Барак Обама подписа закон, с който въвежда държавни стандарти за храните, произведени с генно-модифицирани съставки. Това се случи 2 седмици след като Конгресът задължи производителите на храни да отбелязват наличието на генно-модифицилани съставки. Мярката цели да информира потребителите за храната, която купуват.

В същото време законът позволява на компаниите да слагат върху храните QR кодове, с които да обозначат наличието на генно-модифицирани съставки. Так потребителите да ги сканират, за да получат нужната информация. Законът получи силни критики, според които той в действителност отказва правото на информация на множество граждани. Американската конституция гарантира на хората правото да знаят, затова критиците на закона считат, че алтернативните етикети са дискриминация срещу хората с ниски доходи, които не разполагат с технологии за сканиране.

Около 75-80% от храните в САЩ са генно-модифицирани. Администрацията по храните и лекарствата твърди, че те са безопасни за консумация, но повечето потребители са категорични, че безопасни или не, те имат право да зная какво консумират. Компаниите, производители на хранителни стоки, твърдят че обозначаването на генно-модифицирани съставки върху етикетите е твърде скъпо, финансовият анализатор Робин О'Брайън обаче посочва, че те вече са задължителни в 64 страни.

"Този законопроект е толкова дискриминационен и толкова лошо написан, че потенциално нарушава няколко изменения на Конституцията. Освен това, той поставя в реална опасност почтеността на "органик" знака", пише LivingMaxwell.com

Според материала, най-обезпокоителното около този законопроект е, че докато почти всяка органична потребителска организация се бореше срещу него, водещата търговска организация в органичната индустрия го похвали и лобира за него, за да мине.

Проучванията показват, че 90% от американците искат ГМО да бъдат етикетирани. Това е неоспоримо. И все пак, законопроектът, който не предвижда пълно и лесно разкриване на ГМО, лесно премина през Сената и Камарата на представителите.

Предствителите на органичната общност обвиниха Обама, че е нарушил обещанието си бъдат изпизвани ГМО на етикетите по време на кампанията през 2007 г.. Тогава той им даде думата си, че няма шанс това да бъдат QR кодове или 1-800 номера.
Не само до подписването на този законопроект, неговата администрация подпечатва всяка нова молба за употреба на ГМО, включително и за сьомга, продукт на генно инженерство.

В крайна сметка недоволните от закона зелени организации обявяват акция за обединяване срещу ГМО и по-специално срещу генно модифицираната пшеница. Алексис Баден-Майер е политически директор на Асоциацията на органичните потребители. Във интервюто водещата я пита "Сега Монсанто трябва да са щастливи?", а тя отговаря: "Разбира се".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини