ПФ предлага проповедите да са само на български език

Патриотичният фронт предлага всички религиозни служби задължително да се водят на български, а за чужди дарения за вероизповеданията да има до 10 г. затвор.

Предлага се също така религиозни лица, които са завършили своето религиозно образование извън България, да полагат изпит по ред, определен от Министерски съвет.

Съпредседателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов каза на брифинг в парламента, че предложенията за изменения на Закона за вероизповеданията вече са внесени в деловодството на НС.

Основна позиция е, че всички вероизповедания ще бъдат задължени да извършват своите религиозни служби, обреди, проповеди изявления и всички други само и единствено на български език”, подчерта лидерът на НФСБ, цитиран от "Фокус". 

Той уточни, че ще се даде едногодишен период за превод на религиозните книги на български. 

По думите му с внесения законопроект се налага задължението всички вероизповедания в срок от 14 дни след влизането на закона в сила да декларират своите сметки в чуждестранни банки или финансови институции.

Ще се налага ограничението да не бъдат използвани общински субсидии за обезпечения при сделки или теглене на кредити. Симеонов подчерта, че това е "масово явление в българските храмове". 

Също така забраняваме даренията от чуждестранни граждани и чуждестранни институции. На първо място забраняваме анонимните дарения, на второ - дарения, извършени от партии, от чужди религиозни или каквито и да е било международни институции. Забраняваме дарения от чужди правителства и вероизповедания, фирми, НПО или техните филиали и клонове в България”, каза още депутатът от ПФ. 

От формацията предлагат и да се забрани местни фирми с чуждестранно участие да извършат дарения към религии в България, дарения в имоти, както и съвместна дейност във вероизповеданията с фирми с участие на чужди физически или юридически лица. 

Предвидени са и промени в Наказателния кодекс, свързани с наказания за тези, които приемат чуждестранни дарения или извършват такива - от 3 до 10 години лишаване от свобода. 

Също така, когато държавна помощ бъде използвана за обезпечаване или за непозволена от закона дейност, да се налага санкция от 3 до 6 години затвор.

Предлагаме пред всеки религиозен храм в страната да бъде издигнато българското национално знаме, допълни Симеонов. 

Ако няма тази възможност, където няма дворно място или пространство на самия храм, трябва да бъде поставено българското национално знаме”, каза още той.

По думите му този законопроект ще изчисти противоречия, както и продължаващите повече от 25 години опити за въздействие и влияние на чужди религиозни представители - било чрез изграждане на храмове или пряко участие в административната дейност на вероизповеданията.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров определи като невярно твърдението, че у нас няма наченки на радикален ислям. 

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини