Брокер пробива като професионален боец в клетка

Стивън Хопууд, професионален брокер в Лондон заменил с лекота сериозното си занимание със спорт наречен "Бой в клетка" - смесица от бойни изкуства и уличен бой.

Подвизаващ се с прякора "Хопи", 36-годишният бивш брокер влиза в осмоъгълен ринг ограден от клетка, където се изправя срещу доста по-едрия си опонент, в първата си изява като професионален боец в клетка.

Облечени само в шорти и в специални ръкавици, те влизат в двубой с юмруци, колена и крака, използвайки похвати от джудо и карате.

Забранени са удари с глава, бъркане в очите и хапане. Ударите с лакти, докато опонента е нокаутиран, както и ударите в слабините са забранени също.

"Това, което ме привлича в боя в клетка е, че имаш контрол над нещата", казва Хопууд, който доскоро работел за банка "Panmure Gordon & Co and Henderson". "На фондовата борса нямаш почти никакъв контрол над случващото се. Не е голяма философия – има неща, които не можеш да контролираш".

Боят в клетка се заражда в Бразилия през 1900 и всяка година във Великобритания се организират над 140 бойни събития. Спортът набира много бързо известност в Америка и Япония.

Във Великобритания "боят в клетка" набира популярност благодарение на кабелните телевизии, които държат правата за излъчване на топ състезанията и първенствата.

Правилата са различни по целия свят, но на острова играта е разделена на три рунда, с рефер на ринга, който следи за спазването на останалите правила.

Хопууд се запознава с алтернативния спорт случайно. Отегчен от дългите обеди и коктейли след работа, той се запознава с треньора и водеща фигура в занаята с бойни изкуства Нийл "Голият" Груув в желанието си да се върне във форма и да се отърве от работния стрес.

"Вече имах дете и работа, остарявах и надебелявах и все си обещавах, че от утре ще се взема в ръце", казва Хопууд. "Груув ми каза, че имам потенциал и го пропилявам".

След месеци усилени тренировки във фитнес залата, Груув изненадва Хопууд като го урежда с участие на ринга и му дава само няколко седмици, за да се подготви подобаващо.

Въпреки че получава контузия преди звездния си дебют, през септември Хопууд се изправя срещу реален противник на ринга пред очите на 3000 зрители, 300 от които негови бивши колеги и семейство, и печели.

"Най-паметният момент от живота ми беше, когато се роди дъщеря ми, но бойният ми дебют е веднага след него", казва той.

Важна част от този спорт е другарското отношение, казва Хопууд, който е бивш редник от британската армия.
"Почувствах се като част от общност, както навремето в армията. Доста е странно, качваш се на ринга, където буквално те смачкват от бой, а след това благодариш на опонента си".

Новата професия на Хопууд вече му е коствала счупена ръка, три пукнати ребра, изкълчени лакът и два пръста, разкъсан мускул на прасеца и херния.

Той споделя, че му липсва компанията на бившите му колеги, но не и работата на борсата.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини