Мощен тайфун удари Тайван

Проливните дъждове и силните ветрове, дошли с тайфуна Непатрак, са довели до смъртта най-малко на един човек в Тайван. Ранените са десетки. Това съобщиха властите рано днес, информира ДПА.

В 5.50 часа местно време тайфунът е ударил югоизточен Тайван – окръг Тайтунг.

По информация от центъра за извънредни ситуации един мъж е загинал вчера на плаж в окръг Хуалиен в източната част на страната. Самоличността му не е установена.

Най-малко 66 души в Източен Тайван са ударени от паднали дървета или са получили наранявания от стъкла, съобщиха от центъра.

Повече от 151 000 семейства късно вчера са останали без електричество, а 2000 семейства – без вода.

Късно снощи властите са издали предупреждения за свлачища в повече от 700 планински района заради покачващите нива на реките. Повече от 15 000 жители са били евакуирани. Стотици полети са отменени. Не се движат влаковете и по редица направления. Затворени са училища и офиси. 

Метеоролозите съобщават, че бурята е отслабнала бързо, докато преминава през района на централната планинска верига, която е с надморска височина над 3000 метра.

Тайфунът ще бушува в Тайван до късно в петък, когато бавно ще се премести към Южен Китай.

Метеоролозите предупреждават жителите на Южен Тайван днес да избягват да излизат навън и да бъдат готови за проливни дъждове.

Ветровете с повече от 200 километра в час били засечени от метеорологичните станции в Източен Тайван.

Местни телевизии показват кадри как ветровете преобръщат коли и чупят прозорци в Тайтунг.

Междувременно стана ясно, че Китай е отменил 341 влака в своята югоизточна провинция Фудзиан, докато страната се подготвя за тайфуна Непатрак.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини