В Аржентина се стигна до саморазправа срещу две медии

Около 20 души са нахлули в редакцията на опозиционния аржентински вестник „Тиемпо архентино“ и прогонили насила работещите там, съобщиха журналисти от изданието, предаде БГНЕС.

Нападателите, подчинени на предприемача Мариано Мартинес Рохас, са нахлули в зданието, където работят „Тиемпо архентино“ и „Радио Америка“, нахвърлили се върху служтелите, охраняващи сградата и ги обезвредили, бе съобщено в социалната мрежа Facebook. Те разбили намиращото се вътре оборудване, за да попречат на излизането на изданието.

Прокуратурата на Буенос Айрес вече е предявила на Рохас обвинения в незаконно завземане и нанасяне на материални щети. Аржентинските власти са осъдили инцидента. „Варварското нападение на „Тиемпо архентино“ - това е нападение на най-сватото – свободата на печата и на изразяване на мнение“, каза в Twitter ръководителят на Федералната система на държавните медии на Аржентина Ернан Ломбарди.

След идването на власт на президента Маурисио Макри собствениците на вестник „Тиемпо архентино“, които подкрепяли бившия държавен глава Кристина Кирхнер, престанали да плащат на сътрудниците на изданието. В резултат на това журналистите започнали самостоятелно да управляват вестника. По данни на местни медии от тяколко месеца той е купен от Рохас.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини