Вторият пакет с промени в съдебния закон влиза в парламента

Вторият пакет с промени в съдебния закон, в който са разписани детайли за оценката и кариерното израстване на съдиите и прокурорите, както и промени в управлението на съда и прокуратурата влиза в парламента за обсъждане на първо четене. Днес проектът ще бъде гледан от правната комисия.

Миналата седмица Висшият съдебен съвет отказа да съгласува проекта. Правосъдният министър Екатерина Захариева нарече това абсурдно, защото част от критикуваните разпоредби били предложени именно от съдебния съвет.

Промените са свързани и с приемането на измененията в Конституцията от края на миналата година, с които Висшият съдебен съвет беше разделен на две колегии. За тяхната работа вече бяха гласувани първите промени в закона. Тогава центъра на дебатите на народните представители стана изненадващото предложение на Патриотичния фронт за повишаване на заплатите на членовете на ВСС. То беше прието, а намерението на Захариева тогава беше с втория пакет да бъде разписана различна методология за изчисляването им. Това обаче не е записано в проекта.

Новите текстове предвиждат по-големи правомощия на общите събрания на съдиите, процедурите, по които инспекторатът към ВСС ще извършва проверките на магистратите и разпоредби, свързани с йерархичността в прокуратурата.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини