Отново дискутират българското сирене и имитиращите го продукти

11 предприятия в България правят само имитиращи млечни продукти. 180 правят само продукти от мляко, а около 60 използват и мляко, и растителни мазнини.

Това съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на "Надзор на пазара" в Българската агенция по безопасност на храните, цитиран от БНР.

В България има 250 млекопреработвателни предприятия.

Агенцията съзнава че това е проблем, но растителните мазнини не са забранени, подчерта Кулински. Според него, БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта.

Ако българският потребител иска да си купи за 3.90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене“, каза Кулински.

Потребителите не бива да бъдат диференцирани като бедни или вегани, а белегът, по който да се третират, е наличието на достатъчно информация, на базата на която те да могат да вземат информирано решение, подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

По думите му разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени, да не говорим – застрашени, от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота.

Данните за това колко от млечните продукти на пазара са имитиращи се разминават, стана ясно от изказването на Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Нека не обявяваме имитиращите продукти са безопасни, апелира той.

Незрялото сирене също не е безопасно - предупредиха производителите Богдан Борисов и Андрей Найденов.

Професор Стефка Петкова от Центъра за опазване на общественото здраве попита как се контролират готовите храни с вложени млечни продукти - дали в баничките и пиците, които ядат децата, сиренето е истинско. Българското сирене е любим хранителен продукт на нашия народ от векове. Не бива да допускаме заради определени интереси той да бъде компрометиран и отхвърлен от част от нашето население, защото има съмнения за неговото качество, допълни тя.

Преди дни стана ясно, че масово в България се произвежда некачествено сирене. От Българската национална асоциация "Активни потребители" сезираха КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в магазините.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини