Окончателно 30 г. затвор за убиеца на Вероника

Върховният касационен съд потвърди присъдата от 30 г. затвор на рецидивиста Илиян Здравков за убийството на студентката Вероника. Решението е окончателно.

23-годишната Вероника Здравкова бе намерена убита в студените води на река Янтра във Велико Търново навръх 3 март м.г. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. Няколко дни по-късно за престъплението бе задържан 40-годишния Илиян Здравков.

На 15 септември м.г. Великотърновският окръжен съд допусна процесът да се гледа по съкратената процедура, след като обвиняемият направи самопризнания. Така рецидивистът не получи доживотна присъда без право на замяна, а бе осъден на 30 г. затвор. Той трябва да плати и по 100 000 лева обезщетение за нанесени неимуществени вреди на родителите на убитото момиче.

Въпреки че в съдебната зала Илиян Здравков се "разкая" и заяви, че съжалява и не е искал да убива, две седмици адвокатът му обжалва присъдата. 

Великотърновският апелативен съд обаче потвърди изцяло решението на окръжните магистрати и така делото стигна до Върховния касационен съд.

Тричленният състав на ВКС потвърждава изцяло наказанието на подсъдимия, като приема за неоснователни доводите в касационната му жалба за явна несправедливост на наложеното наказание. 

В мотивите на решението пише, че наказанието съответства на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на убиеца, а претендираното от защитата намаляване на размера му, би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия. 

Върховните съдии отбелязват, че въззивната инстанция е направила вярна преценка за изключителната тежест на престъплението, като с основание се е позовала на предхождащите деянието действия на Илиян Здравков, който е проследил убитото момиче, а убийството е извършено с особена жестокост. 

Съставът на ВКС споделя и изводите за изключително високата степен на обществена опасност на подсъдимия. Той е осъждан многократно, предходните присъди са все за посегателства против собствеността, включително и за грабеж, придружен с убийство, като наред с това Здравков е бил осъден и за престъпление против половата неприкосновеност. 

Всички тези обстоятелства недвусмислено показват, че подсъдимият трайно отказва да се съобразява с установените в обществото порядки и непрестанно неглижира основни човешки права – това на лична неприкосновеност и това на неприкосновеност на собствеността. Тази констатация придобива особена тежест, като се има предвид, че престъплението е извършено само два месеца след изтърпяване на предходно наказание лишаване от свобода”, пише още в мотивите на ВКС. 

Решението на Върховния съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини