Mенюто на неандерталците

Испански учени са установили, че неандерталците (Homo neanderthalensis) са употребявали като храна и морски продукти.

Досега се смяташе, че те са се хранели предимно с месото на тревопасни животни. Подробности за откритието на учените са публикувани в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

Изследователите са извършили разкопки в пещери на испанското крайбрежие. В тях преди около 40 000 години са живели H. neanderthalensis. Освен останки на големи животни, учените са открили мидени черупки и кости на морски животни - делфини и тюлени. По времето на неандерталците те са се срещали в големи количества в района.

По костите на тюлените специалистите открили следи от оръдия на труда. Това показва, че неандерталците са ги разфасовали, за да използват месото.

По костите на делфините обаче такива не е имало. От това учените заключават, че те по-скоро са били ловени заради маста.

Традиционно се смята, че неандерталците не са били толкова добри ловци, както предците на съвременния човек. Новите резултати обаче опровергават тази теория. За лова на тюлени са се изисквали добри навици и теоретични познания.

Според съвременната теория неандерталците са измрели, тъй като не са издържали на конкуренцията на Homo sapiens. Археологически находки от последните години опровергават това схващане.

Така например оръдията на труда на неандерталците не са отстъпвали по качество на тези на Homo sapiens, а по някои параметри дори са ги превъзхождали.

Учените все още нямат алтернативни хипотези за причините за измирането на неандерталците.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини