Кисело мляко с роза завладява Япония

Очаква се нашенският еликсир за младост и здраве, разработен от Института на розата в гр. Казанлък, съвместно с водещ български производител на кисело мляко, да предизвика фурор в страната на изгряващото слънце, чиито поданици боготворят природата и здравословния начин на живот.
Какво е общото между най-известните парфюмерийни марки в света, последните разработки на американски фармацевтични концерни за създаване на лекарство срещу СПИН и смазочното масло, използвано за космическите кораби? Отговорът е: българското розово масло.
Скъпоценната съставка се добива от прословутата маслодайна роза или роза дамасцена, отглеждана от векове в сърцето на България, където се простира Долината на Розите. Капчица масло от българска роза гарантира приятно ухание и дълготрайност на всяка престижна парфюмерийна марка.

Екстрактът от роза е изключително устойчив както на ниски, така и на високи температури и затова се прилага по време на космическите полети. И още – безспорните му лечебни и тонизиращи свойства са в основата на цяла индустрия, свързана с производството на козметични продукти, хранителни добавки и дори лекарства срещу цял набор от болести. Сега изсушени листенца от роза дамасцена ще се комбинират с лечебните свойства на българското кисело мляко.
„Идеята е тези уникални, известни в цял свят български продукти да бъдат съчетани в едно, така че да се засили благотворното им влияние върху човешкия организъм", казва проф. Недко Недков, директор на Института на розата в гр. Казанлък.

„В българското розово масло има около 200 химически съставки, съсредоточени именно в розовия цвят – обяснява той. - Доказано е, че в малки количества розовият цвят пречи за образуването на камъни в жлъчката и бъбреците. Освен това консумацията му засилва имунната система и подобрява жизнеността на организма. Българското розово масло намира и широко приложение в разработката на лекарства срещу алергиите. Очакваме нашият продукт да намери голям прием и сред възрастните хора и болните от остеопороза, тъй като българското кисело мляко има много високо съдържание на калций.

"По време на розобера през месец юни розовите листа се събират, изсушават се по специални технологии, след което се нарязват на два милиметра дължина и така се съхраняват. „По този начин през цялата година ще имаме розов цвят, който ще влиза в съставката на розовото кисело мляко", казва Недко Недков. Новата българска хранителна комбинация от мляко и рози ще се произвежда в България и ще се изнася за Япония. Впрочем, и сега тези два типично български продукта се оценяват високо от японските потребители. Традиционното българско кисело мляко, както и нашенскимед с примес от розови листа, розови желета, конфитюри, лосиони и пр. се радват на огромен успех на местния пазар.
Според проф. Недков вече са проведени успешни преговори с японската Търговска камара за износ на големи количества от новия хранителен продукт. Част от продукцията ще поеме и към САЩ, от където също са проявили интерес. Разбира се розовото кисело мляко ще се предлага и на българския пазар. Така и българският потребител ще има възможност да се възползва от безспорните му лечебни свойства.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини