8000 невзривени боеприпаса открити в Челопечене

Над 8000 боеприпаси са открити до момента след взрива във военното поделение в Челопечене.
Това съобщи зам.-началникът на ГЩ на Българската армия ген. Галимир Пехливанов по време на първата обиколката с журналисти на мястото, предаде Фокус.

Пехливанов обясни, че около 300 боеприпаса на ден се утилизират в оцелялата след взрива пещ в поделението. До момента са унищожени над 1800 боеприпаса, а 4000 са приготвени. Една част от боеприпасите се унищожават на полигона в Сливница. Става дума за боеприпаси, които могат да бъдат придвижвани, а по-опасните се взривяват на място – на територията на полигона в Челопечене, обясни висшият военен. Опасните боеприпаси, до които има достъп, се обезопасяват чрез разрязване с новозакупения немски робот. В момента в района на инцидента работят 308 военни.
Пехливанов съобщи още, че двукилометровата зона около поделението е проверена на 70%, изцяло проверена е зоната между 2 и 4 км. Издадени са протоколи на собствениците на земите, че територията е безопасна. Разузната е и 25 % от зоната между 6-ия и 9-ия км. Там все още не са открити боеприпаси. Ген. Пехливанов обаче призна, че не може да се даде 100-процентова гаранция, че в проверените райони занапред не може да се открие снаряд.

Близо 50 души – репортери, фотографи и оператори влязоха днес във военното поделение. Преди да бъдат допуснати, те бяха инструктирани за мерките за безопасност. Получиха и инструкции да не взимат нищо от територията на поделението, тъй като тече следствие и, за да се изнесе каквото и да било оттам, трябва да се иска разрешение от прокуратурата. След това журналистите наблюдаваха контролиран взрив.
Източник: focus-news.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини