Екзотичната шпионка

Маргарета Гертруда Зеле – по-известна като Мата Хари, легендарната шпионка е родена на днешния ден през 1876 година в Холандия. Животът на екзотичната танцьорка и куртизанка е доста напрегнат и в същото време интересен. На 18 години тя се омъжва по обява за Рудолф МакЛеод по-голям от нея с 20 години. Раждат им се две деца, които биват отровени в невръстна възраст. За щастие момичето – Жан Луиз оживява, момчето обаче няма този късмет. Бракът на Маргарета завършва с развод през 1903 година, като дъщеря й остава при бащата. Вторият брак с Теодор Уотсън също завършва с развод, третото дете на Мата Хари – Флора умира от неизвестна болест.

През 1905 година Маргарет дебютира на сцената в Париж под псевдонима Мата Хари. На индонезийски и малайски език това означава "слънце" (буквално "Окото на деня"). Така се ражда легендата Мата Хари, която издига стриптийза до ранга на изкуство и завладява публиката с необикновения си стил и екзотичност. Има гастроли в Монако, Испания, Германия и други европейски страни. По това време също така има връзка с много високопоставени и влиятелни военни и политически личности и получава множество скъпи подаръци от тях. Танцът на Мата Хари покривал представите за ориенталска загадъчност и чувствителност, еротиката допадала на публиката и атмосферата, която внасяла екзотичната танцьорка определено не била част от моногамния християнски свят. Цял Париж говорил за нея. Само за една година тя танцува в над трийсет зали - от Ла Скала до Парижката опера. Кариерата ѝ на танцьорка трае от 1905 до 1912.

Вербуването на Мата Хари за шпионка все още остава загадка. Според някои историци, тя завършва разузнавателна школа в Белгия, но тяхната теория остава непотвърдена.
Неутралитетът на Холандия по време на Първата световна война позволява на Мата Хари свободно да пътува.Французите я подозират, че шпионира за германците и през 1917 година тя е арестувана в Париж. Процесът срещу нея е кратък и съдът я обявява за виновна. Присъдата е смърт чрез разстрел. През цялото време Мата Хари поддържа тезата, че е невинна и че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване. Разстреляна е в ранната утрин на 15 октомври 1917 година.

Тъй като никой от нейните роднини не идва да прибере тялото ѝ, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 година обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954, когато музеят се мести на ново място. Има документи от 1918, които сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не могат да бъдат открити.
Мата Хари обаче се превръща в истинска легенда, символ на шпионажа.

Нейната история няколко пъти е филмирана – през 1920, 1927,1931, 1978, 1985, 2000. През 1931 година в образа й се превъплъщава Грета Гарбо, а през 1985 – популярната еротична актриса – Силвия Кристел.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини